Tauno Toompuu: päike õpetab armastuse hoiakut

Tauno Toompuu: päike õpetab armastuse hoiakut

Tänases ajakirjas Kirik ja Teoloogia peatub Rakvere Kolmainu ja Käsmu koguduste õpetaja ja Viru praostkonna praost Tauno Toompuu ligimesearmastuse teemal. Artikli aluseks on kirjakoht Saulist ja Taavetist, kes halastamisega austuse pälvis (1Sm 24:9–12, 17–21).

Foto: Tauno Toompuu Facebooki leht

„Kristlik õpetus ligimesearmastusest on ehk üks raskemaid õpetusi meie usus. Isegi kui enamikul meist ei ole eriti neid inimesi, keda me nimetaks vaenlasteks või keda peaksime lõpuni kurjaks, siis ometi on meie elus ikka neid, keda on raske armastada,“ tõdeb Toompuu. Ent olgugi, et need inimesed on liiga erinevad oma väärtushinnangutelt, eluviisilt, kelle sõnavõtte ja tegemisi meedia vahendusel jälgides tõuseb alati vererõhk, on need inimesed Jeesuse õpetuse järgi meie ligimesed, need, keda tuleb armastada.

Esimene peatus ligimesearmastuse õppimise teekonnal võiks Toompuu sõnul olla see, et me peame neid inimesi, kellega meil on raske, õpetajateks tänu neile on võimalik vaimsete olenditena kasvada. Teine peatus armastuses kasvamise teel võiks olla leplikkus, jätkab Tauno Toompuu. See aitab vältida suhtlemist  oma ebasümpaatia, viha või ärrituse pinnalt ja säilitada rahulikku ja hoolivat hoiakut. Toompuu tuletab lugejaile meelde: „Jeesuse järgi õpetab päike meile õiget armastuse hoiakut, paistes ühtemoodi kõigile. Nõnda tuleb meil kohata elus erinevaid inimesi. Me peaksime säilitama rahuliku ja hooliva hoiaku, nii anname nendele inimestele teada oma soovist nende jaoks just selliselt olemas olla.“

Armastuse puhul ei saa laskuda ka illusioonidesse, märgib Toompuu, vaid tõdeda, et mitte kõik ei lähe alati kõige paremal moel. „On suhteid, mida ei ole võimalik parandada. On haavu, mida ei saa kergelt ravida. Aga armastus ei ole parool, mis kohe uksed avab, ega maagiline sõna, mis kõik hoobilt uueks teeb. Küll aga on armastus tee, millel on võimalik käia, ja kui me tahame vähegi ligineda Jumalale, tuleb meil seda teed käia ka  läbikukkunuina või ekslikena.“ Teekond on siiski võimalik vaid tänu sellele, et Jumal meie peale taolise armastusega vaatab ja oma päikest meie peale paista laseb.