Assessor Ove Sander asus tööle peakaplanina

Assessor Ove Sander asus tööle peakaplanina

Tänasest alustas sotsiaalministeeriumis peakaplanina tööd vaimulik Ove Sander, kelle ülesanne on ehitada üles hingehoiusüsteem tervishoiu- ja hoolekandeasutustes.

„Seni on olnud lähenemine hingehoiule meditsiini- ja hoolekandeasutustes koordineerimata, kaplanaadi sisseseadmisega soovime tõsta teenuse kvaliteeti ja kättesaadavust. Pean oluliseks, et hingehoiu teenus oleks kättesaadav kõigis haiglavõrgu haiglates ning võimalusel teistes ravi- ja hoolekandeasutustes. Hingelist tuge vajavad nii patsiendid, hoolekandeasutuste kliendid, nende omaksed kui ka asutuste töötajad,“ kommenteeris vastne peakaplan ja EELK Usuteaduse Instituudi rektor, assessor Ove Sander.

Vaimse tervisega seotud mured on muutunud järjest olulisemaks. Füüsilise tervise kõrval on vaja pöörata tähelepanu ka inimeste emotsionaalsele ja hingelisele heaolule. Küsimus haigla ja hoolekandeasutuste kaplanaadi rajamisest on olnud arutusel pikka aega ja nüüdseks jõudnud valitsuse toel positiivse lahenduseni. „Alanud aastast asub Eesti Haigekassa esmakordselt rahastama hospiitsravi eraldi teenusena, mis on oluline neile inimestele, kelle haigusele ei ole enam tervendavat ravi, kuid kes vajavad eelkõige hingelist toetust. Just siin soovime inimestele senisest enam tuge pakkuda,“ kommenteeris sotsiaalminister Tanel Kiik ministeeriumi pressiteates.

Peakaplani ametikoht täideti avaliku konkursiga. Ove Sanderil on doktorikraad filosoofias, ta on töötanud ligi 30 aastat vaimulikuna ja juhib EELK Usuteaduste Instituuti. Lisaks peakaplanile asus tööle vanemkaplanina Katri Aaslav-Tepandi, kes töötab hingehoidjana Põhja-Eesti Regionaalhaiglas ning abistab kaplanaadi loomisel.

Praegu on Eesti haiglates ja hoolekandeasutustes palgal kümmekond hingehoidjat-kaplanit, lisaks vabatahtlikud. Kaplanaadid tegutsevad täna Kaitseväes, Politsei- ja Piirivalveametis ning kinnipidamisasutustes.

One thought on “Assessor Ove Sander asus tööle peakaplanina

Comments are closed.