Lakewoodi eesti kogudus on 70 aastat võõrsil tegutsenud

Lakewoodi eesti kogudus on 70 aastat võõrsil tegutsenud

Õpetaja Algur Kaerma, kes teenib eestlasi Kanadas Vancouveris, oli kutsutud USA idarannikule Lakewoodi Pühavaimu koguduse 70. aastapäevale. Oma külaskäigust jagab ta muljeid Eesti Kiriku lugejatega.

Oktoobris viibisin õpetaja Thomas Vaga kutsel külalisena Lakewoodi Pühavaimu koguduse 70. aastapäeval USA-s. Kohaliku eluoluga tutvumiseks saabusin kohale juba neljapäeval. Newarki lennujaama olid mulle vastu tulnud nii Thomas kui Airi Vaga. Südamliku teretamise järel, kui olin edasi andnud mõned väga isiklikud tervitused mõnelt Vancouveri Peetri koguduse liikmelt, istusime autosse ning peagi keeras jõuvankri nina Airi kindlakäelisel roolimisel perekond Vaga elupaiga suunas.
Reedene päev kulus tervenisti New Yorgi linnaga tutvumisele: esimene pool sellest punast värvi spetsiaalse vaatamisväärsustega tutvumise bussiga risti-põiki sõidule Manhattani linnaosas ning teine pool laevasõidule Hudsoni jõel. Linn, mis iial ei maga – New Yorgi metroo, mille liiklus ööpäevas hetkekski ei katke, ning Time­s Sq­uare, väljak, kus tolm ei jõua iial maha langeda –, jäi esmakordse külastamise järel meelde kui alaliselt sumisev mesilastaru. Sain tänulik olla sumedalt sooja sügis­ilma eest ning päeva giidile Maaritile tema oskusliku juhtimise eest läbi New York City labürintide.
Laupäeval pakkusid silmailu New Jersey kaunid liivarannad ning suvituspiirkonnad. Päevakoormast väsinuna võis kehakinnitust võtta mereande pakkuvast restoranist Shrimp Box.

Jeesus kui eluleib
Pühapäev, 13. oktoober, Eesti kirikukalendri järgi kui lõikustänupüha, oli täienisti pühendatud 1949. a asutatud eestikeelse luteriusu Lake­woodi Pühavaimu koguduse suursündmusele – 70. aastapäeva jumalateenistusele. Pidupäevaks oli kokku pandud omapärane rühm muusikuid, mida tutvustati kui perekond Kiili ansamblit. Klaverit mängis Mall Kiil, flööti Rebecca Kiil ning mandoliini ja lauluga teenis pereisa, arhitekt Leevi Kiil. Solistidena astusid üles Allison Leber ja Sofia Lopez.
Orelil teenis kiriku kauaaegne organist Maria (Star) Zumpano, kes on üles kasvanud Lakewoodi kirikus ja esines juba noore neiuna õpetaja Rudolf Reinaru ajal klaveril. Ameti poolest on ta kooliõpetaja.
Teenisin koos õpetaja Thomas Vaga ning diakon Kalju Etsiga armulaua liturgias, tervitasin kogudust Vancouveri rahva poolt ning ütlesin pidupäeva jutluse kirjakohale Johannese 6:25–35, milles Jeesus kõneleb endast kui eluleivast. Tõin esile, et argielus saame leiva ning igapäevase leiva alla lugeda paljud asjad alates igapäevasest vajadusest kuni hea ilmani ning valitsuseni.
Jeesus soovib kirjasõnas ennast meile avada kui igaviku toidu andjat, ja veel enamgi – et teda ennast sööksime ja jooksime üleloomulikul viisil. Niiviisi saame sisemiselt tugevaks ning mõistame eelnevate põlvkondade pingutusi ja vastupidavust.
Nagu nende, kes Jeesusest ammutatud jõule ehitasid esimese eestlaste kiriku Ameerika mandrile 1914. a Glea­sonisse USA-s Wisconsini osariigis Lincolni maakonnas. Praegu seda väikest pühakoda restaureeritakse. Samasugune ennastsalgavus on seotud ka 1949. a Lakewoodi ehitatud eesti kirikuga ning asutatud kogudusega. Aga ka paljudes kohtades üle laia maailma. Nii tegutsedes me püsime.

Rohkelt tervitusi
Tervitusi ja nende kohale toojaid oli mitmeid. Isiklikult oli kohal pastor Juliana Marshal adventistide Grace Place’i kogudusest, kes peab teenistusi laupäeviti eestlaste Lakewoodi Pühavaimu kirikus. Teisena tervitas piiskop Cambelli poeg Word of Life’i kogudusest, kes FB streaming’u abil kannavad oma jumalateenistust üle terve ilma. Kolmandana tervitas pastor Carlos Valle Nueva Vida (Uus Elu) kogudusest. Tema teenib Lakewoodis ja ümbruskonnas elavaid mehhiklasi. Veel astus tervitajate ritta Sven Roosild New Yorgi Pauluse kogudusest.
Kirjalikud tervitused olid saabunud Toronto Vana Andrese koguduse poolt esimees Riina Klaasilt; Cleveland-Ohio koguduse poolt esimees Karin Ruusilt; Connecticuti koguduse poolt õpetaja Uudo Tarilt ja esimees Aleksander Lamvoltilt. Telefoni teel andsid oma tervitused Los Angelese koguduse poolt esimees Heino Nurmberg; Schenectady-Abany koguduse poolt õpetaja William Ilves; Chicago Esimese koguduse poolt õpetaja Gilda Karu. Tervitused luges ette Thomas Vaga tütar Maarit Vaga.
Juubeli puhul kinkis Eerik Must kogudusele Endel Kõksi originaalvisandi gravüüri altarimaalist, mis kirjeldab eesti rahva saatust põgenemisel, uuele maale saabumisel, vangipõlves Siberi ja vanglatrellide taga. Keskne kuju maalil on Jeesus, kelle käed on avatud õnnistama eesti rahvast.
Esmaspäev, 14. oktoober möödus täielikult lahkumise tähe all. Ennelõunal leidus siiski nii palju aega, et ütelda tere Lakewoodi Eesti Arhiivi vabatahtlikele töötegijaile. Kirikuhoone kõrval asuvas Eesti Arhiivis toimetava kümmekonna kaasmaalase pühendumus kord nädalas kokku tulla, vastu võtta materjali, selekteerida, süstematiseerida ning kataloogidesse korjata USA-s elanud ja tegutsenud eestlaste pärandit jättis kustumatu mulje.
Vaatamata kõigele ning kaugel kodumaast hoitakse meie rahva ajalugu. Ühises osaduses veedetud lõunaeine ning ringkäik arhiivis tuletasid lausa iseenesest meelde tihti lauldava fraasi „Su üle Jumal valvaku, mu kallis isamaa!“. Ja tänusõnad huulil, jätsime lõpuks hüvasti, lootuses, et kunagi kohtume veel.

Algur Kaerma,
Vancouveri Peetri koguduse õpetaja