Tuuliki Jürjo: kirikumuusikutele tuli tänavu küll taevas appi

Tuuliki Jürjo: kirikumuusikutele tuli tänavu küll taevas appi

Kirikumuusika on päris lai mõiste, nentis saates EELK Kirikumuusika Liidu juht Tuuliki Jürjo tänases veebisaates “Taevas tuleb appi!”. Seda ei määra žanr ega vorm – siia võib liigitada kogu Jumala ülistamise muusika.

Kirikumuusika võib kõlada kirikus, aga sama hästi ka Raekoja platsil või vaimulikul laulupeol. Muusikat on palju ka kirikuliturgias – ja seegi on kirikumuusika. Teisest küljest ei pruugi olla kirikumuusika sugugi mitte iga kirikus tehtav muusika – kirikukontsertidel kõlab ka ilmalikku repertuaari.

Kirev on ka inimeste ring, kes Kirikumuusika Liitu kuuluvad – need on inimesed, kes kirikumuusika arengula kaasa aitavad. Nii on suurem liidu liikmetest küll organistid ja koorijuhid, kuid liitu kuulub ka muusikateadlasi, vaimulikke ja soololauljaid.

Kirikumuusikal ja muusikuid koondaval liidul läheb üldjoontes hästi, kinnitab Tuuliki Jürjo, sest kiriku muusikatööd teevad väga pühendunud inimesed. Nagu aga igas valdkonnas, on ka valupunkte –  nii vajaks tuge organistide ja koorijuhtide palgaküsimuse lahendamine.

Tänavu, mil oli eriti keeruline aasta just kirikumuusikutele, tuli appi taevas. Kui kevadel oli kontsertide korraldamisega olukord nutune, siis praeguseks on kõik kontserdid tehtud ja Jürjo on veendunud, et see poleks ilma taeva abita võimalik olnud.

Üks olulisi kirikumuusika töölõike on kontserdisarjad. Muusikute lähetamisega püütakse abiks olla eriti väikestele maakogudustele, kuid pöörduda saavad mõistagi ka linnakogudused, kel tulemas mõni suurem pidulik sündmus. Teisest küljest vajavad ju muusikudki väljundit, et oma professionaalset taset alal hoida.

Teine oluline tegevus on nootide väljaandmine – liidu juurde moodustatud toimkond koostab kogumikke kogudustele vajalike lauludega ja lisaks konkursse uue heliloomingu leidmiseks. Mödunud nädalavahetusel, 23. – 24. oktoobrini Pärnus toimunud konverentsi raames katsetasid osalejad üheskoos läbi uue koorinoodi “Nüüd rõõmsasti kõik laulgem” sisu, kuhu on koondatud veel avastamata pärle ja laiale ringile seni teadmata loomingut nii kodu- kui välismaistelt autoritelt. Muusikat peaks selles leiduma igale maitsele ja tasemele, arvad kirikumuusika liidu juht.

Konveretsil kõneldi ka muudel teemadel, millega kirikumuusikud peavad kokku puutuma: autoriõigusest ja eriti just sel aastal aktuaalsest veebikoosolekute korraldamisest. Kirikumuusikud annavad oma panuse ka uue lauluraamatu koostamisse, mis valmib 2025. aastal. Sellest kõnelevad järgmise nädala “Taevas tuleb appi” saates lauluraamatu projektijuht Sigrid Põld ning lauluraamatukomisjoni esimees assessor Marko Tiitus.

Saadet saab kirikumeedia kanalites vaadata neljapäeviti kell 13. Saatejuht on Põlva Maarja koguduse õpetaja Toomas Nigola.