Mis oli peidus Kihelkonna kiriku tornikuulis?

Mis oli peidus Kihelkonna kiriku tornikuulis?

Kihelkonna kiriku torni uuendamise ajaks toodi selle tipust alla kukekujuline tuulelipp ja kuuliauke täis tornimuna. 120 aastat tagasi 62 meetri kõrguse torni tippu paigaldatud muna sees oli omakorda vutlar, mis avati publiku osavõtul pidulikult täna.

Kihelkonna koguduse õpetaja Rene Reinsoo kohtumine tornikukega (Foto: erakogu)

1899. aastal kiriku torni pandud kukk näitas tuulesuunda vapralt siiani ja teadaolevalt pole seda vahepeal kordagi maha võetud. Selle tõid kohaliku rahva ees teisipäeval ala OÜ Rändmeister töölised ja Kihelkonna õpetaja Rene Reinsoo, kes teab, et ta pole tornis esimese koguduse vaimulikuna – enne teda käis tornitipus tema isa, koguduse eelmine õpetaja Elmar Reinsoo.

Vutlari avamise au oli kirikutorni restaureeriva ettevõtte Rändmeister juhil Juhan Kilumetsal, kes leidis väikese saksakeelse kirja infoga tornikuuli kohta. Selles seisis, et kuuli oli kirikule kinkinud Kotlandi küla mees Peter Wakkrõõm ja et kullatud vaskkuul on valmistatud 1898. aastal Tallinnas. Lisatud olid omaaegse kirikunõukogu esimehe Lingeni ja toonase õpetaja Masingu nimed.

Restauraatorite esindaja Juhan Kilumets leitud kirjaga tutvumas (Foto: Rene Reinsoo)


Kihelkonna kirikus on Saaremaa ainus tornikukk. Tänasel pidulikul vutlari avamisel oli kohal ka tornikuke valmistanud meistri Jaen Himmisti 83-aastane lapselapselaps Heino Himmist, kes teadis jutustada, et kuke valmistamiseks kasutas vaarisa vaskplekki, mis pärnines lähedal karidele sõitnud laeva laadungist.

Õpetaja Reinsoo tunnistas, et kukk on isegi väiksem kui ta ootas – nokast sabani 1 meeter ja 15 sentimeetrit. Kuuli läbimõõt on 46 sentimeetrit. Nii kukes kui kuulis leidus rohkesti kuuliauke.

Heino Himmist ja tema vaarisa tehtud tuulelipp (Rene Reinsoo)

„Kiriku kõrval oli Nõukogude armee piirivalve kordon ja võib arvata, et nende piha lasti märki. Kuulis oli lausa paarkümmend auku ja enamus neist allosas, küllap siis püssiga lastud. Paar auku oli ka ülaltpoolt – võimalik, et sihiti ka lennukist,“ oletas koguduse õpetaja.

Kihelkonna kiriku torn on Eesti üks kõrgemaid ja lisaks plekitöödele tuleb taastada ka putukate kahjustatud konstruktsioon. Muinsuskaitseamet andis torni remondiks 211 880 eurot. Tööd lõpevad alles järgmise aastanumbri sees. Õpetaja arvab, et kukk ja kuul lähevad tänavu jõulude ajal kuuse alla, kus kõik soovijad neid imetleda ja tahtmise korral ka vahva pildi teha saavad.


Vaata lisa: