10. ja 11. juulil toimuvad Järvamaal esmakordselt kirikute päevad

10. ja 11. juulil toimuvad Järvamaal esmakordselt kirikute päevad

Järva vald on tähelepanuväärne oma rikkaliku kultuuripärandi poolest. Vanu ja auväärsed kirikuid on viis: Ambla Maarja kirik, Järva-Jaani Ristija Johannese kirik, Järva-Madise Püha Matteuse kirik, Järva-Peetri Püha Peetruse kirik ja Koeru Maarja Magdaleena kirik. Pärast endiste seitsme omavalitsuse ühinemist suureks Järva vallaks on kogudused järjest enam hakanud omavahelist koostööd hindama ja selleks võimalusi otsima.

Idee korraldada kirikute päevad tuli omavalitsuselt. Sündmuse kaudu soovib Järva vald tutvustada omakandi kirikute ajaloolist ja kultuurilist pärandit ning anda ülevaade, mis kirikutes toimub ning millised on võimalused. Järva valla kirikute päevade raames toimuvad kontserdid, loengud, kohvikud, raamatulaadad ja töötoad. Kultuuripäevade korraldamisel löövad kaasa nii kõigi koguduste esindajad, Järva valla piirkondade kultuurikorraldajad kui ka paljud vabatahtlikud.

Kirikupäevade raames räägib pärandkultuuri ja kiriku seostest folklorist Marju Kõivupuu, kalmistukultuurist ja kalmistuturismi võimalikkusest ning kirikuaedade kunstist Eestis annab ülevaate muinsuskaitseameti ajaloomälestiste nõunik Ilme Mäesalu, jalutuskäigule Eesti kalmistutel kutsub Voldemar Kuslap, Christian Ackermanni loomingust Koeru ja Järva-Madise kirikutes räägib Eesti Kunstiakadeemia professor Hilkka Hiiop, kirikuraamatutega saab tutvuda genealoog Andres Kruusmaa juhendamisel. Lisaks esitleb Järva-Jaani kirikus kohalik kirjanik Vello Kallandi raamatut „Järva-Jaani Kangru Püha Georgiuse kirik ja kool“.

Vald soovib tõsta Järva valla kirikuid esile ka suurepäraste kontserdi- ning erinevate sündmuste toimumiskohtadena. Päevade peaesineja on Tõnis Mägi, kelle kontsert toimub Järva-Jaani kirikus. Ambla kirikus astub üles keelpillikvartett Prezioso koos Hanna-Liina Võsaga, Järva-Madisel musitseerivad Arne Lauri ja Ly Tolberg, Koerus vanamuusikaansambel Rondellus, Peetris Andrus Albrecht ehk Bonzo.

Programmi on kaasatud ka Järva valla noored. Näitusele on välja pandud noorkunstnik Arli Orlovski joonistused kirikutest, esinevad Järva-Madise noored Kaja Kraavi juhendamisel ja külalistena Tallinna vanalinna hariduskolleegiumi muusikud. Toimub Järva-Jaani noorte muusikute kontsert ning üles astuvad Koeru Muusikakooli õpilased. Noortele ja lastele korraldatakse seiklusmänge ja tornikülastusi.

10. ja 11. juulil on Järva valla kõigi kirikute uksed huvilistele avatud ning on võimalus osaleda koguduste ekskursioonidel kirikutes ja kirikaedades. Lisaks on paljudes Järva valla piirkondades avatud hoovikohvikud.

Järva valla kirikute päevad on kõigile tasuta, valdavas enamuses kontsertidele sissepääs annetuslik. Tasuline sissepääs on ainult Tõnis Mäe kontserdile Järva-Jaani kirikus ning Prezioso ja Hanna-Liina Võsa kontserdile Ambla kirikus. Piletid on müügil Piletilevis.

Lisa kommentaar