Ackermanni kujude röntgenfotod on nüüd uudistamiseks Tallinna Bussijaamas

Ackermanni kujude röntgenfotod on nüüd uudistamiseks Tallinna Bussijaamas

Tallinna Bussijaama ootesaali kaunistavad nüüdsest barokiajastu Eesti tuntuima puunikerdaja Christian Ackermanni loodud kujude röntgenfotod, mis ühendavad uudsel viisil kirikukunsti ja nüüdistehnoloogiat.

Killuke Ackermanni näituse ekspositsiooni Tallinna Bussijaamas (Foto: Eesti Kunstimuuseum)

Näituse korraldamiseks tegi Eesti Kunstimuuseumile ettepaneku Tallinna Bussijaam. Pop-up-näituse formaat võimaldab Ackermanni loominguga seeläbi tutvust teha laiemal ringil inimestel. Praegu Niguliste muuseumis eksponeeritavad, peamiselt Põhja-Eesti kirikutest pärit Ackermanni loodud kujud jätavad erakordse mulje ka neile, kes võib-olla muidu kirikukunsti vastu huvi ei tunne.

Bussijaama näitusel on väljas kujude röntgenfotod, mis valmisid ülimahuka uurimustöö raames ning tänu Maksu- ja Tolliametile. Kujud ise on väljas Niguliste kirikus avatud suurejoonelisel näitusel. Omamoodi näitusekild bussijaamas innustab loodetavasti omakorda  ka Niguliste muuseumi külastamiseks.

2017. aasta kevadel sõlmisid Eesti Kunstimuuseum, Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Evangeelne Luterlik Kirik koostöölepingu, et ühendada jõud Ackermanni loomingu interdistsiplinaarseks uurimiseks ning tuua Eesti skulptuurikunsti omaaegne täht kõige säravamal viisil tagasi kunstiväljale. Töö käigus loodi Ackermanni teadusveeb www.ackermann.ee, koostati monograafia ja Ackermanni digitund ning Niguliste muuseumis kulmineeruv ja hiljem Ackermanni tööde kodukirikutes jätkuv näituseprogramm.

Koostöö tulemusi koondaval Niguliste muuseumi näitusel saab lähivaates näha ligi 60 Eesti kirikule loodud skulptuuri. Tänu kaasaegsele tehnikale on võimalik vaadata ka Ackermanni skulptuuride üllatavat sisestruktuuri, hilisemate värvikihtide alla mattunud ja taasleitud säravat barokset polükroomiat ning keerutada kujudest tehtud 3D-mudeleid.

Lisa kommentaar