Annika Laats: praegusele pausile tuleb mõte anda igaühel endal

Annika Laats: praegusele pausile tuleb mõte anda igaühel endal

Õpetaja Annika Laats kultuurisaates “OP”(kuvatõmmis)

Vaiksel nädalal ERRi eetris olnud kultuurisaates “OP” aitas Risti koguduse õpetaja ja hingehoidja Annika Laats mõtestada praegust olukorda, mil maailm on pandud pausile ja rääkis ka oma värskest teosest “Valgus läbi mõrade”.

“Me tegelikult väga vajame kuulamist,“ ütles Tallinna Lastehaiglas hingehoidjana töötav vaimulik ja lisas: „Selle kuulatud oleku kaudu leiab inimene ise endale tuge.“ Haiglas olemine on praegu inimestele ränk just sunnitud üksinduse tõttu, tõdes Annika Laats. “Kui me räägime valust, siis see pole ainult füüsiline, vaid ka hingevalu ja suhetest jäänud valu, mingid lõpetamata jäänud asjad, mida sa ei saagi enam selgeks rääkida,” selgitas ta, et valu on väga kompleksne. “See on üks asi, mis teeb nukraks ja mille pärast on kõigist haigetest väga-väga kahju.”

Annika Laats kinnitas saatejuhtidele, et hingehoidja ja kirikuõpetaja töö ühendamine on tore: “Haiglas on valdavalt rasked ja keerulised lood, aga koguduse õpetaja töö pakub nii palju rõõmu ja vaheldust.” Selle sure vaheldusrikkuse tõttu ei põleta töö ka läbi.

Rahva Raamatu kirjastuse väljaantud teosesse on koondatud Annika Laatsilt ajakirja Edasi tellitud tekstid. Vaimulik kirjeldas, et tema raamat “Valgus läbi mõrade” sai alguse 2017. aastal, mil ta hakkas Janeck Uibo palvel kirjutama kord kuus veebiajakirja Edasi pühapäevajutlusi. Vaimulikuna on tema sõnul põnev leida kontaktpunkte ja öelda iidseid mõtteid sel moel, et ka tänasel päeval elav inimene saaks neist aru.

Ühe raamatus sisalduva looga seoses tuli juttu ka „pausile pandud“ maailmast ning sellest, „kas sel ajal on mõte“. „Nagu peaks elul olema mingi etteantud mõte,“ täpsustas Annika Laats ja leidis siinkohal, et igaühel tuleb sellele pausile mõte anda iseendas. “Sinu käest küsib elu seda, mis mõtte sa annad sellele, mida sa teed selle ajaga, mis sulle on antud.“ Praegune aeg on väga hea selleks, et lugeda, õppida, otsida, kuidas sidemeid hoida ja kuulata, leidis Annika Laats.

Lisaks:

Annika Laats: hingehoidja ja kirikuõpetaja tööd on väga tore kordamööda teha, kultuur.err.ee, 04.04.2021   

Lisa kommentaar