Eesti Kirik 01.12.2021

Eesti Kirik 01.12.2021

Eesti Kirik 01.12.2021

Omariikluse põlistamise tänupäeva tähistamiseks helisesid eile, 30. novembri keskpäeval üle Eesti kirikukellad – Eesti Vabariigi vabana elatud päevade arv sai ühe võrra suuremaks kõigi nelja sõjalise okupatsiooni päevade koguarvust, mis on 18 950.

OÜ Valley väga väärtuslik käsitöövaip annetati sel aastal Kullamaa kirikule, mis on firma omaniku Aadu Juhkentali esivanemate kirik. Vaiba pühitses 1. advendi pühapäeval piiskop Tiit Salumäe, teda assisteeris kohalik õpetaja Kari Tynkkynen.

Jõuluaegne avalik rahuaeg on näiline, kui inimeste hinges on hirm ja valu, nendib kolumnist Janek Mäggi. “Jumal saab valu leevendada läbi oma sõna, kui karjased on trööstimismeelsed ja vastutustundlikud,” oskab autor lahendusele viidata.

22. novembril toimus Tartu Peetri kirikus Tartu, Valga ja Võru praostkonna vaimulike ja koguduste juhtorganite liikmete kohtumine, et arutleda piiskopkondade loomise teema üle.

Kahel päeval üle veebi koosolekut pidanud EELK XXXI Kirikukogu valis konsistooriumi uue koosseisu. Eesti Kiriku trükki minekuks kiriku parlamendi tööpäev veel kestis.

Alanud uus kirikuaasta kulgeb ühest kirikupühast teise. Pühapäevad ja kirikupühad loovad oma sisu, sõnumi, traditsioonide ja sümboolikaga meile erilise elurütmi. Kirikuaastaringiga avanevad meile samm-sammult ristiusu põhilised teemad.

Tori kirikus meenutati võitu ja vabaduse hinda. Oikumeenilisel jumalateenistusel meenutati Vabadussõja algust ja mälestati kangelasi, kes maad ja rahvast kaitstes oma elu kaalule panid.

Kaunis pilt kirikumuusikust, kes igaks pühapäevaks valmistab ette kirikuaastasse sobiva ning kõrgel kunstilisel tasemel orelimuusikaga jumalateenistuse, lisaks juhatab ka koguduse koori ning korraldab kohalikku muusikaelu – see peaks kujutama unistuste töökohta, kinnitab Kristel Aer, kes kirjutab kirikumuusikuks õppimise okkalisest teest.

Lehejutluse kirjutab Häädemeeste koguduse õpetaja Tauno Teder, kes toonitab, et püha elu pole vaakumis, vaid seda tuleb igal kristlasel turgutada isikliku palve ja piiblilugemisega, igapäevaste heategude ja kasutust ning halvast loobumisega.

Eesti Kirik soovib oma lugejatele head uut kirikuaastat ja helget jõuluootust

Lisa kommentaar