Emeriitpeakaplan Jaan Jaanit meenutades

Emeriitpeakaplan Jaan Jaanit meenutades

Õpetaja Jaan Jaani (Foto: ajaleht Eesti Kirik)

Artikkel ilmus 25.08. ajalehes Eesti Kirik.

In memoriam
Emeriitpeakaplan
Jaan Jaani
(28.05.1951–20.08.2021)

Igavikku on kutsutud politsei esimene peakaplan ja meie paljude hea sõber ning kaasteekäija Jaan Jaani.

Jaani alustas oma tööelu Tallinna klaverivabrikus poleerijana ning oli selle järel spordilaevade katsetehases jahtlaevade poleerija-lihvija. Ta on meenutanud, et see oli väga nõudlik töö, mis eeldas täpsust, püsivust ja head silma. Selle püsivusega alustas ta teenistust kirikus ning oma järgneva tööelu pühendaski vaimuliku ametile. Jaan ordineeriti aseõpetajaks 1982. aastal ning täieliku õpetaja õigused sai ta 1987. a. Oma vaimuliku hariduse omandas Usuteaduse Instituudis.

Jaan teenis koguduseõpetajana Viru-Nigulas ja oli Kunda koguduse hooldajaõpetaja. Järgnes aastatepikkune teenistus Keila koguduses ning samas oli ta erinevatel aegadel Paldiski, Viimsi ja Peterburi Jaani hooldajaõpetaja. Aastatel 1998–2008 oli ta Lääne-Harju abipraost. 

Aktiivse inimesena lõi Jaan kaasa Eesti Meremisjoni loomisel ning hiljem selle töös ja juhtimises. Ta oli Eesti Kongressi saadik, kirikukogu liige aastatel 1992–2001 ning kaasatud erinevatesse kiriku komisjonidesse ja nõukogudesse.

2007. aastal alustas ta tööd politsei kaplanaadi loomisega ning 13. jaanuaril 2008 seati ta Tallinna toomkirikus politsei peakaplani ametisse. Vajaliku politseilise hariduse omandas ta Paikuse politseikoolis. Kui 2010. aastal loodi politsei- ja piirivalveameti ühendasutus, jätkas Jaan selles peakaplani ametis. 

Jaan ei olnud mitte ainult hea kolleeg, vaid ta oli sõber ja eeskuju. Tema elukogemust ja tarkust jagus paljudele. Jaan kuulus sellesse vaimulike generatsiooni, kes teadis noorematele kolleegidele rääkida, kuidas kiriku asjad on olnud. Ta oli oma ütlemistes relvituks tegevalt aus ning ootas ausust ka teistelt. Oma elukogemustest oli tal alati võtta mõni hea soovitus või tähelepanek. Ning kõike seda saatis ikka mõnus ja temale iseloomulik huumor. 

Keegi meist ei ela ju iseenesele ja keegi ei sure iseenesele, sest kui me elame, siis elame Issandale, ja kui me sureme, siis sureme Issandale. Kas me nüüd elame või sureme – me oleme Issanda päralt. Rm 14,7–8

Minu sügav kaastunne Jaan Jaani lähedastele, lastele ja lastelastele ning kõikidele headele kolleegidele.

Puhka rahus, hea sõber!

Valdo Lust, 

politsei- ja piirivalveameti peakaplan 

Lisa kommentaar