Heerold Jüri Kuuskemaa tutvustas Rootsi-Mihkli kirikumuuseumi aardeid

Heerold Jüri Kuuskemaa tutvustas Rootsi-Mihkli kirikumuuseumi aardeid

Ajaloolane Jüri Kuuskemaa tegi videoringkäigu Tallinna Rootsi-Mihkli kiriku keldrikorrusel asuvasse kirikukunstimuuseumisse ja tutvustas selles hoiul olevaid ajaloolisi esemeid. Artikkel ja video ilmusid ajalehe Pealinn rubriigis “Heeroldi jutud”.

Jüri Kuuskemaa jutustas tornita kirikuhoone ajaloost: “Kirikule eelnes Uus Seek, mis ehitati 1530. aastatel, kus majutati vaeseid ja tõbiseid. Keldrikorrusel olid muidugi majandusruumid ja köök, siin kõrval on kaev, kust vett võtta. Aga aegade jooksul on need ruumid muidugi oma funktsioone muutnud ja praegu siin on Eesti-Rootsi kirikukunstimuuseum,” selgitas kunstiajaloolane.

Umbes Rootsi-Mihkli kiriku toomise ajast Uude Seeki 1732. aastal on pärit kullatud armulauakarikas, aga veelgi varasemast ajast ristimisvaagen Kristuse ristimise motiiviga. Kiriku väga luksuslikult tikitud altarilina nimetab Kuuskemaa tõeliseks tekstiilimeistriteoseks.

Kõige vanem sakraalkunstimälestis väljapanekus on umbes 600 aastat vana. See on skulptuur Vormsi Püha Olavi kirikust, millel on kujutatud Neitsi Maarjat lapsevoodis. Vormi kiriku sõjaeelsest sisemusest on säilinud mõned fotod, millel muuhulgas on ka altar täies ilus, kõikide skulptuuridega.

Vormsi kiriku liturgilistest esemetest tutvustab Jüti Kuuskemaa 1514. aastal Tallinnas kullassepp Hans Holtappeli poolt valmistatud kullatud hõbekarikat ja hõbedast tukukotti, kuhu koguti annetusi kiriku heaks.

Rootsi kiriku vara hulgas on üsna mitmed vanad kirikukellad nii Vormsilt, Naissaarelt kui Pakrilt. Tekstiilitööst on esindatud muuhulgas Rootsi-Mihkli kiriku vana kantslikate ja Riiast pärit suurejooneline tekstiil.

Kunstiteadlane andis video lõpetuseks vaatajaile teada, et Rootsi-Mihkli kiriku muuseum ei ole pidevalt avatud ja külastus tuleb seetõttu eelnevalt kokku leppida.

Loe lisa:

VIDEO! Heeroldi jutud: mida peidab endas Mihkli kiriku muuseumi aardekamber, Pealinn 15.03.2021

Lisa kommentaar