Jaan Tammsalu: küllap on Toomas Pauli autasudest titulaarpraosti oma kõige erilaadsem

Jaan Tammsalu: küllap on Toomas Pauli autasudest titulaarpraosti oma kõige erilaadsem

Praost Jaan Tammsalu ja titulaarpraosti haruldase tiitliga autasustatud Toomas Paul (Foto: Tallinna Jaani koguduse Facebooki leht)

Tänavu titulaarpraosti aunimetuse saanud emeriitõpetaja Toomas Paul ise 10. oktoobril kell 17 algaval tänuüritusel Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus haiguse tõttu ei osale, kirjutab Tallinna Jaani koguduse õpetaja, praost Jaan Tammsalu koguduse Facebooki lehel. Ta rõõmustab, et vaimulikule selline haruldane aunimetus antakse.

„Meie kiriku Toomas ei ole ju ainult meie kiriku Toomas, ta on Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) ja kogu Eesti Toomas, üks nendest vaimulikest, keda teavad ka väga paljud need inimesed, kes kirikust väga vähe teavad. EELK on Toomas Pauli ka varem autasustanud väga erinevate kõrgete autasudega. Küllap nendest autasudest on titulaarpraosti oma vast kõige erilaadsem, seda aunimetust on väga vähestel. Selle saamiseks ei pea inimene olema olnud kunagi praost või mõnes muus kõrges ametis, kuid Toomas on olnud küll praost nii Saaremaal Saarte praostkonnas kui ka lühikest aega Tallinnas. Minu teada on praegu elavatest Eesti kirikuõpetajatest see aunimetus olemas Eenok Haameril ja Ivar-Jaak Salumäel. Nüüd siis ka Toomas Paulil. Minu meelest on see ilus.”

Õpetaja Tammsalule teeb rõõmu, et inimest, kes muudkui tegutseb ja teeb seda suurepäraselt, pannakse tähele. Samas ei lase õpetaja Paul ennast ka kuidagi unustada. “Tema hiljuti olnud hommikupalvused Eesti Raadioringhäälingus olid kui puhas kuld ning ajalehed-ajakirjad tellivad temalt pidevalt kirjutisi. Nii et teda loetakse ja kuulatakse, pannakse tähele.”

Õpetaja Toomas Pauli võib talle koduses Tallinna Jaani koguduses kuulda igas kuus ja lisaks sellele ligi kuus korda aastas Eesti Vabaõhumuuseumi Sutlepa kabelis.

EELK kodulehel on „Vaimulike leksikonis“ näha autasud, mida õp Paul on varem saanud: https://eelk.ee/…/meie-vaimulikud/vaimulike-leksikon/….Lõikustänupühal tunnustuse saajad: https://e-kirik.eelk.ee/…/loikustanupuha…/.

Lisa kommentaar