Kuusalu pastoraadis on pruudivaiba restaureerimise talgud

Kuusalu pastoraadis on pruudivaiba restaureerimise talgud

Restaureerimise ootel pruudivaip (Muinsuskaitsepäevade Facebooki leht)

Kuusalu kirik peidab endas kõiksugu huvitavaid üllatusi, mis aegajalt taas päevavalgele ilmuvad. Eelmisel aastal puhastati ja eksponeeriti pikalt kiriku raamihoones peidus olnud nõukogudeaegne 7 m² suurune pruudivaip, mille tikkisid kohalikud käsitööarmastajad ja koguduse naised 1958. aastal. Sel nädalavahetusel toimub Muinsuskaitseameti juhendamisel vaiba restaureerimine.

Ristpistetehnikas tikitud vaip on rõõmsalt värvikirev ning selle valmistamiseks on kasutatud käsitsi värvitud villaseid lõngasid ja aluseks lahti harutatud suhkrukotte. Pikalt kasutuseta seisnud vaibale on tekkinud hulgaliselt niiskus-, tolmu- ja näriliste kahjustusi, mille korrastamiseks ja tervikliku väljanägemise taastamiseks ongi Muinsuskaitseamet korraldanud tekstiilirestaureerimise töötoa.

Kuusalu kiriku pastoraadis 11. ja 12. septembril toimuva töötoa raames tehakse vaiba kuivpuhastus, tekstiili ja tikandi parandused (taustamine ja rebenenud piirkondade toestamine) ning ettevalmistamine eksponeerimiseks. Töötuba juhendab kunstipärandi nõunik ja tekstiilirestauraator Janika Turu.

Lisa kommentaar