Muinsuskaitsjad soovivad kommunismiohvrite mälestusmärgi rajamist Narva Aleksandri kiriku kõrvale

Muinsuskaitsjad soovivad kommunismiohvrite mälestusmärgi rajamist Narva Aleksandri kiriku kõrvale

Narva Aleksandri kirik (Foto: Wikimedia Commons)

Grupp inimesi ja ühinguid saatis avaliku kirja Narva linnavalitsusele, milles tehti ettepanek jätta alles enamus Aleksandri kirikut ümbritsevaid puid ning korrastatud parki püstitada mälestusmärk kommunismiohvritele. Põhjendus oli, et Aleksandri kirikus kuulutati välja Narva töörahva kommuun ja siin langesid otsused hukata kohtuotsuseta 59 narvalast.

Maksim Tsvetkov Narva muinsuskaitse seltsist leidis, et mälestusmärk peaks asuma kesklinnas ja ütles intervjuus Õhtulehele, et seda ettepanekut on toetanud juba mitmed organisatsioonid: lisaks muinsuskaitsjatele ja ajaloolastele Eesti Mälu Instituut, roheliste erakond, reservohvitseride kogu, kodanike liikumine Vaba Ingerimaa ja teisedki.

Narva linnapea Katri Raik omakorda ütles, et kirik oli küll koosoleku kohaks, ent pole ühtegi dokumenti selle kohta, et töörahva kommuun just Aleksandri kirikus välja kuulutati. Ta kinnitas, et Narva linnavalitsusel on plaan rajada kommunismiohvrite mälestusmärk hoopis Siivertsi kalmistule, kuhu on juba maetud pärast teist maailmasõda Narvas asunud koonduslaagris tapetud ja surnud inimesed, keda on umbes tuhatkond.

Tsvetkov aga ütles lehele, et ei mõista, miks peab kommunismiohvrite mälestusmärk olema kusagil linna servas, kuigi nõukogude armee sõduritele pandud mälestusmärgid asuvad keset linna. Samuti juhtis ta tähelepanu kurioossele tõsiasjale, et Narvas on ikka veel olemas nendesamade süütute inimeste mahalaskmist korraldanute Albert-August Tiimani ja Ants Daumani nime kandvad tänavad. Mälestusmärgi algatajate seas on tekkinud ettepanek, et Narva võiks nendele tänavatele anda hoopis kommunistide poolt mahalastud preestrite Dmitri Tšistoserdovi ja Aleksandr Volkovi nimed.

Raik vastas kriitikale, et tänavanimed tuleb kahtlemata ära muuta, kuid kommuuni poolt hukatud preestrite nimeline kabel asub manufaktuuri territooriumil. Tema sõnul on narvalased välja käinud näiteks mõtte, et kommunaaride asemel võiks tänavatele panna Afganistanis hukkunud noormeeste nimed.


Loe lisa:

Lisa kommentaar