Õpetaja Avo Kiir saadeti teenitud puhkusele soojade tänusõnade ja liigutuspisaratega

Õpetaja Avo Kiir saadeti teenitud puhkusele soojade tänusõnade ja liigutuspisaratega

Õpetaja Avo Kiir kirikus tänukõnet pidamas (Foto: Regina Hansen)

Teisel jõulupühal, 26. detsembril oli Iisaku kirikus tänujumalateenistus, millega koguduserahvas ja kaasvaimulikud märkisid Iisaku, Illuka, Lüganuse ja Tudulinna koguduste õpetaja Avo Kiire siirdumist emerituuri.

“Nii noor mees ja juba läheb pensionile!” on kostnud sel puhul imestamist. Tõsiasi on aga see, et Ida-Virumaa kogudusi ja kogukonda on sirge rühi ja noorusliku moega peagi 70-aastaseks saav vaimulik teeninud juba enam kui 34 aastat.

Missal karges Iisaku kirikus teenis koos õp Avo Kiirega ja pidas jutluse piiskop Joel Luhamets. Kaasa teenisid tema kunagine mentor, Jõhvi koguduse õpetaja Peeter Kaldur, Virumaa praost Tauno Toompuu ja vikaarõpetaja Tõnis Tamm, kes nüüdsest Avo Kiire järglasena tema koguduste teenimist  jätkab.

“Jumala olemus on algusest peale nähtav tema tegudes,” ütles piiskop Luhamets jutluses, mis teisel jõulupühal keskendus Jumala Sõna lihakssaamisele. Piiskop lausus: “Avo Kiir on mees, kes Jumalasõna austab ja seda ka kuulutab.” Sõna sulasena on ustav vaimulik Luhametsa sõnul olnud üks neist, kelle kaudu on Jumala olemus maailmas nähtavaks saanud.

Praost Tauno Toompuu nentis mitmekülgsest vaimulikust rääkides, et võõrkeelne otsing annab Avo Kiire kohta esmalt vastuseks: “Eesti poliitik”. Eesti keeles on otsingu tulemus siiski “Eesti vaimulik” ja selle töö ning tegevuse eest on põhjust kirikurahval väga tänulik olla.

Vaimulik Peeter Kaldur jagas kogudusega värskena püsinud mälupilti Avo Kiirest kui oma esimesest õpilasest üheteistkümne seas: 80ndatel tuli ta koos oma noore naise ja tütreraasuga Jõhvi pastoraati ja soovis vaimulikuks saada – tuli ning on jäänud. 1987. aastast kestnud vaimulikuteele ja -tööle on põhjust rahulolutundega tagasi vaadata.

Avo Kiire sõnum kogudusele oli lihtne: tõdemus, et ta on püüdnud oma ülesannet täita võimalikult hästi. “Olen teid armastanud!,” oli õpetajal öelda. Oma kogudusi tänas ta vastuarmastuse ja toetuse eest. See on lubanud kõigi aastate jooksul keskenduda õpetajana põhiülesandele – karja vaimulikult toita. Samuti tänas vaimulik oma abikaasat, lapsi ja lapselapsi, kes sel teekonnal on ustavalt tema kõrval olnud. Avo Kiirel oli kogudusele ka kingitus, mis rõõmuga vastu võeti: portreepilt endast. Kauaaegne õpetaja palus selle paigutada pastoraadi seinale.

Järjekord Avo Kiire saatjatest oli pikk. Tänusõnadest aimus aastatepikkuse vaimuliku teenimise tegelik tähendus ja sügavus: kolm pühakoda on eeskujulikus korras, õpetaja olnud oma kogukonna jaoks vaatamata tema mitmele vastutuskoormale alati olemas. Mitu inimest tuli, et meenutada pisarsilmil seda, et vaimulik on neil aidanud taas jalule tõusta ja teekonda jätkata. Iisaku koguduse juhatuse endine esimees Anne Ferschel märkis ära ka tõsiasja, mida paljud kirikulised õpetaja kohta seni ehk veel ei teadnudki: oma tööd on ta teinud kõik need aastad puhtast missioonitundest, selle eest tasu võtmata.

Tänujumalateenistuse eel tegi e-Kirik vaimuliku, kohaliku elu edendaja ja poliitiku Avo Kiirega ka pikema intervjuu, mis ilmub veebiväravas 2022. aasta hakul.

 

Meeldib 1

Lisa kommentaar