Kas jõulud on ikka kristlik püha? Kas Jeesuse sündimisega seotud väited peavad paika?

Kas jõulud on ikka kristlik püha? Kas Jeesuse sündimisega seotud väited peavad paika?

Pühade eel ja ajal võib üsna suure tõenäosusega kuulda väidet, et 25. detsember pole mitte kristlik jõulupüha, vaid algselt paganlik talvepüha. Paljude Piiblilugude seikade suhtes (eriti Jeesuse neitsistsünd ja lapsepõlvelood, nn loodusimed ja tühi haud) on ka suur osa akadeemilistest piibliteadlastest seisukohal, et need on müüdid. Kas Piiblis toodud seikadele võib toetuda ka tänapäeval?

„Võin kinnitada, et Jeesuse elukäigust ebaehtsatena kõrvale heidetud seikade suhtes pole mingeid tõendeid ega ka konsensust,“ ütles teoloogiadoktor Arne Hiob veebiväljaandele Meie Kirik antud intervjuus. Nende teemadega on Hiob tegelnud oma mitmetes raamatutes, eriti «Püha Maa, juudid ja Jeesus» (2012) ning «Jeesus usu ja teaduse vahel» (2017).

Küsimusi on tekitanud seegi, millal ikkagi Jeesus Kristus sündis. Kas see juhtus ikka talvisel ajal Petlemmas 2020 aastat tagasi, kristliku ajaarvamise esimesel aastal? Itaalia õpetlane dr Liberato De Caro osutab , et Jeesuse sünniaja saab kindlaks määrata, võttes arvesse juutide palverännupraktikat ja Luuka evangeeliumis esitatud andmeid, samuti uuemat astronoomilist infot.

Loe lähemalt:

Miikka Niiranen „Jõulude päritolust“, Meie Kirik 20.12.2020

Arne Hiob: Jeesuse sünniloos pole põhjust kahelda, Meie Kirik 22.12.2020

Kas Jeesuse sündimise traditsiooniline aeg peab paika?, Meie Kirik 19.12.2021

Lisa kommentaar