Peapiiskop Viilma jagab raadiosaates vaadet Kanadast kodustele kirikuasjadele

Peapiiskop Viilma jagab raadiosaates vaadet Kanadast kodustele kirikuasjadele

EELK ja Pereraadio ühistööna sündivas “Kõnetuste” saates arutlevad päevakajalistel teemadel EELK peapiiskop Urmas Viilma ja Saarte praost Anti Toplaan.

Peapiiskop Urmas Viilma on koos abikaasa Egle ja tütar Birgitta-Simiga endiselt Torontos koroonakarantiinis ja loodavad peatse kojusõidu ootuses, et vähemasti haigusest seni puutumata jäänud tütar ei nakatuks. Samal ajal on haiguse tõttu oma venna, Põhja-Ameerika praosti Mart Salumäe juures “koduarestis” ka piiskop Tiit Salumäe abikaasa Liaga. Sarnaselt neile on koroonakorteris lõksus ka mitu Haapsalu koguduse liiget.

Saatejuht, Saarte praost Anti Toplaan nimetab sunnitud võõrsil viibimist humoorikalt Paabeli vangipõlveks, kuid peapiiskop on tänu haiguse suhteliselt kergele kulgemisele piiratud liikumisvabaduse osas leplik. Ta arvab optimistlikult, et küllap on siis Jumal kinkinud aega, mida on hädasti vaja. Praktilistes asjades on Toronto Peetri koguduse koroonakolde ohvritele suureks toeks õp Mart Salumäe ja kohalik kogudus, kes toob lõksu jäänud vaimulikele toidupakke ja lepib kokku testimise aegu. Vaimu aitab reipana hoida huumorimeel ja peapiiskopi sõnul võib asjadele vaadata ka nii, et diasporaa on praegu hoopis kodu-Eesti.

Urmas Viilma sõnul on piirangud Kanadas üldjoontes Eestiga samad: avalikes kohtades tuleb näidata koroonapassi ja nõutav on mask. Kirikule kehtib sama erand kui Eestis – jumalakotta pääsevad ka vaktsineerimata inimesed. Mis puudutab kiriku soovitusi vaktsineerimise suhtes, siis leiab peapiiskop, et vaimulikud saavad välja öelda oma isikliku suhtumise vaktsineerimisse ja seda on ta teinud ka ise, kuid vaktineerimisest ei saa teha kiriku õpetust.

Mõistagi elab peapiiskop kaasa ka kõrgete nakatusmisnäitajatega Eestis toimuvale. Ta leiab, et haiguse kiire piiramise nimel tuleks senine ühekülgne lähenemine läbi vaadata – haiguskollete kiire avastamise eesmärgil tuleks vaktsineerimisele mitte lootma jääda ja rõhku panna ka testimisele, mis võiks olla kättesaadav ehk tasuta.

Väliskogudusi on koroonaaeg tema sõnul mõjutanud rohkem, sest need on pidanud end piirangute tõttu pikaks ajaks sulgema. Kogudused vaatavad üle veebi kodu-Eesti teenistusi. Jumalateenistuste ülekannetele mõeldes leiab peapiiskop, et veebi teel saaks korraldada ka korjandusi ning liikmeannetuse tasumist. Samuti on praegune situatsioon pannud teda tõsisemalt mõtlema, et kirikule on vaja välja töötada üksikasjalik kriisijuhend. Veel on kirikupeale mõtlemisainet pakkunud sellenädalased halloweeni pidustused – algselt kristlikust pühast on rahvamasside jaoks saanud nüüdseks ülemaailmne loodust saastav kila-kola ja raiskamise pidupäev.

Koju Eestisse loodab peapiiskop Viilma naasta tuleval nädalal.

Lisa kommentaar