Saade tutvustab Ruhnu rannarootslaste kahe pühakoja lugu

Saade tutvustab Ruhnu rannarootslaste kahe pühakoja lugu

Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) saates “Ruhnu kirikud” külastas saatejuht, ajaloolane Heiki Haljasorg Ruhnu saare kaht säilinud pühakoda, lähestikku asuvat puu- ja kivikirikut. Pühakodade lugusid jutustas ja neis tegutsenud vaimulikest rääkis Ruhnu endine koolidirektor Marika Reintam.

XVII sajandil oli saare rannarootslastel kokku lausa neli kirikut, ütles koolijuht. Praegusesse, 1644. aastal valminud puukirikus võib praegu näha rahapakku ja altarimaali “Kristus Kolgata mäel”, mis mõnest veelgi vanemast kirikust on siia toodud. Kuna aga luteri kirikuks ehitatud pühakojast tõstsid omaaegsed õpetajad pühakute kujud välja, asuvad need praegu Riias.

Ruhnu saarel tegutsenud vaimulikke meenutavad vitraaźid vanas kirikus ja pildid kivikiriku seintel. Uuema aja legendaarse kirikuõpetaja, 20 aastat saarel teeninud ja 2017. aastal lahkunud Harry-Johannes Reinu haual on Ruhnu saarele iseloomulk katusrist.

Ruhnu koguduses on 20 liiget. Jumalateenistustel võib neist pühapäeval näha korraga paari kolme. Jõulude ajal on aga kirikus kogu saarerahvas. Kirikut peavad nad omaks ja hoiavad kõik, kinnitas Reintam.

Lisa kommentaar