Supituba Rakveres aitab neidki, kelle abivajadust teised aimata ei oska

Supituba Rakveres aitab neidki, kelle abivajadust teised aimata ei oska

Ajakirjanik Katrin Uuspõllu artikkel ajalehes Kuulutaja ilmus 19.11.2021

Kolm korda nädalas – esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel – muutub Rakvere Kolmainu koguduse noortemaja fuajee pooleks tunniks kuni tunniks Supitoaks – paigaks, kus abivajajatele jagatakse kaasa maitsvat kehakinnitust, kirjutas Lääne-Virumaa ajaleht Kuulutaja. Kogukonda panustavas algatuses on oma osa on nii ettevõtjatel, kogudusel kui ka kooliõpilastel.

Ettepaneku Supitoa sisseseadmiseks tegi Rakveres Väikese Ingli kauplusi pidava OÜ Laliya tegevjuht Evelin Liiva koguduse õpetajale Tauno Toompuule tänavu kevadel ja pakkus välja ka tööjaotuse: ettevõttel on võimalus keeta suppi ja kogudus võiks olla paik, kus seda abivajajatele jagada.

Õpetaja Toompuu on võimalusel ka ise Supitoa päevadel toidu jagamise juures ja kommenteeris, et lisaks supi purki tõstmisele küsib ka mõnede tuttavamate käijate käest käekäigu järgi ja saadab tervisi neile, kellele suppi viiakse. Abivajajatele püütakse pakkuda parimat, kinnitas Evelin Liiva – supi keetmiseks kasutatakse mahedat ja tervislikku toidukraami, mida ostetakse ümbruskonna väiketootjatelt.

Suppi on antud purkides kaasa alates kevadest kuni praeguseni. Ajaleht Kuulutaja kirjutab ja kirjeldab artiklis põhjalikult, mida tähendab algatus abi saajatele ja ka andjatele. Kui algul aitasid suppi jagada koguduse vabatahtlikud, siis nüüdseks on kaasatud sotsiaalpraktika raames ka Rakvere eragümnaasiumi õpilased. Supitoa algatanud Liiva hindab, et noored õpivad märkama ja mõistma abivajajaid ja saavad seeläbi hinnalise elukogemuse. Eragümnaasiumi abituriendid kinnitavad omalt poolt, et vabatahtlikuna tegutsemine teeb hea tunde.

Enamik Supitoas käijatest on eakamad inimesed, ja väga paljud neist tulevad mitme purgiga, et viia sooja suppi omakorda teistele abivajajatele. Viimaste seas on neidki, kes on raskustesse sattunud ajutiselt. Supiports ja hooliv suhtumine soojendavad südant, kingivad lootust ja aitavad edasi minna.

Supituba korraldav ettevõtja Evelin Liiva kirjeldab artiklis ka oma eluhoiakut: „Ma usun siiralt sellesse, et mida rohkem sa välja annad, seda rohkem ka sisse tuleb. Nii on siiani ka toiminud, raha jätkub õnneks praegu kõigi tegemiste tarvis. Üle seda ei jää just, aga ega puudu ka ole.“

Rakvere linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Kersti Suun-Deket kirjeldas artiklis, et aastate eest tegutses ka linnas supiköök, kus sai süüa talongide eest. Sellisel kujul teenus aga lõpetati, sest seda kasutas väga vähe inimesi. Vähekindlustatud peresid püütakse aidata Grossi Toidukaupade talongide jagamise ja toiduabiga Toidupangast.

Lisa kommentaar