Tagametsa vabaõhukirik sai altari

Tagametsa vabaõhukirik sai altari

Vabaõhukiriku uus altarikivi (Foto: Tartu Pauluse kogudus)

Tagametsa kirik, mis asub Järvamaal ajaloolise Pilistvere kihelkonna edelanurgas, rajati 1994. aasta oktoobris skautide sügismängude käigus. Ehkki vabaõhukirik asub riigimetsas, on skaudid jätkuvalt kasutanud seda paika jumalateenistuste pidamiseks. Lisaks on seal toimetatud ristimisi, antud leeritõotust ning laulatatud noorpaare. Aprillis sai metsakirik Tartu Pauluse kiriku juurest uue altarikivi, mis vahetas välja senise lehisepakust altari, kirjutab koguduse õpetaja Kristjan Luhamets Tartu Pauluse koguduse värskes kuukirjas.   

Kivi teekond altari ülendava rollini oli käänuline ja algas juba aastal 2008 Tartu Pauluse kiriku ehitustööde käigus. Kiriku alt tuli nimelt välja hunnik kive, mis jäid aastateks seisma kiriku kõrvale parklasse. 2015. aasta suvel sõidutati sealt üks suurem kivi laagripaiga lähedale, kuid kuna suur auto ei pääsenud sõiduteest kaugemale, jäi kivi tee äärde oma aega ootama. See saabuski tänavu märtsis, mil lõpuks õnnestus umbes 4-tonnine kivi toimetada teest ligi 250 meetri kaugusele metsa. 22. aprillil, kui maa sulanud, kohendati käsivintsiga veel veidi kivi asukohta ja puhastati selle ümbrust. Suviseks suurlaagriks plaanitakse paigaldada ka metsakiriku uus rist, kirjutab Luhamets.

Pauluse koguduse õpetaja sõnul tunneb ajalugu palju metsakirikuid. Nii peetakse Saksamaal taevaminemispüha jumalateenistus tavaliselt just vabas õhus, näiteks metsas. Kristjan Luhamets lisas, et skautidel on vabaõhu jumalateenistused tavalised ja püsilaagrite juures on kohti, mida püsivalt metsakirikuna kasutatakse.

Vabaõhukirikuid rajati ka näiteks Tšehhi Sileesias 17. sajandil, ajal, mil luterlik õpetus oli keelatud. Nii ei jäänud muud üle, kui koguneda paksu metsa varjus. Üks tuntumaid metsakirikuid tollest ajast asub tänapäeva Poola alal Ustroni linna lähedal Rownica mäel. Kauget aega meenutab seal sisuliselt ainult üks kivi, mis oli metsakiriku altariks.

Meeldib 2

Lisa kommentaar