Tahad koguduste vahvatele algatustele õla alla panna? Siin on mitmeid võimalusi

Tahad koguduste vahvatele algatustele õla alla panna? Siin on mitmeid võimalusi

Lasteaiarühma avamine Põlva Jakobi Kooli juurde

Foto: hooandja.ee

Juba augustikuus avab kahe aasta eest tegevust alustanud Põlva Jakobi kooli juures uksed ka lasteaed. Peaaegu kõik tingimused uueks põnevaks arenguetapiks on juba olemas, ja nüüd on annetuskeskkonna Hooandja.ee toel täitumas veel üks unistus: lapsed saavad mõnusa kööginurga, mis toetab koos kasvamist, tegutsemist ja arenemist.

Ühisrahastusplatvormi Hooandja.ee kodulehel on ettevõtmise kohta ka põhjalik info. Hetkel on toetajaid juba üle 70 ja kööginurga ja ka tualeti jaoks vajaminev 4800 eurot õnnelikult koos. Asjalikku rakendust õppetegevuse arendamisl leiab siiski ka ka iga täiendav annetatud euro.

Lasteaiapere valmistab toitu hommikul ja õhtupoolikutel ise, kasutades kodumaist ja/või mahemärgistusega toorainet. Samuti kuuluvad nädalaplaani ühine leivategu ja küpsetamine. Lapsed õpivad läbi kogemuse, kõigi meelte abil ja kogu aeg – ahjust imbuv leivalõhn, õunte viilutamine, taignakomponentide kaalumine, omatehtud kakukese maitse, küpsetamise juurde ümisetav lauluviis – kogemuste läbi tekivad seosed ja toimub pidev areng. Kõik lasteaia õppetegevused on üldõpetusliku metoodika järgi seotud lapse jaoks üheks mõtestatud tervikuks.

Kogutud raha eest ostetakse laste jaoks:

  • pliit, millel tervislikku hommikuputru keeta
  • külmkapp, kust pudru peale moosi või vitamiinirikkaid marju võtta
  • ahi, millesse ühiselt tehtud kook või kakukesed küpsema panna
  • nõudepesumasin, kuhu iga laps peale söögikordi oma nõud saab pesemiseks asetada
  • vannituba sobival kõrgusel valamutega, et kõik suured ja väiksed käed saaksid peale liivakindluste ja vallikraavide ehitust ning enne taignasõtkumist alati puhtaks.

Lapsed õpivad läbi kogemuse, kõigi meelte abil ja kogu aeg – ahjust imbuv leivalõhn, õunte viilutamine, taignakomponentide kaalumine, omatehtud kakukese maitse, küpsetamise juurde ümisetav lauluviis – kogemuste läbi tekivad seosed ja toimub pidev areng. Kõik lasteaia õppetegevused on üldõpetusliku metoodika järgi seotud lapse jaoks üheks mõtestatud tervikuks.

Veevärk Puhja pastoraati

Foto: hooandja.ee

Puhja kogudus plaanib lisaks iidse kiriku korrastamisele anda avalikku kasutusse ajaloolise pastoraadi. Juugendstiilis hoone on oma praeguse kuju saanud 1920-1922 aastatel ja on vanimaid puitehitisi kihelkonnas. Rahvusarhiivis on säilinud Puhja pastoraadi ümberehitamise joonised 1832. aastast. 1912 pastoraat põles, kuid päästeti kirikuarhiiv, kassa ja osa ehitisest. Nõukogude ajal võeti pastoraat koguduselt ja paljud puhkajad mäletavad seda kooliaegse ühiselamuna, kuhu tullakse tänagi meenutama lapsepõlve. Puhja pastoraat on eriline veel sellegi poolest, et maja on katkematult olnud koduks vaimuliku perele ja seda ka läbi nõukogude aja.

Viimastel aastatel on väärikas hoone läbinud uuenduskuuri. Leader-projekti, KOP-i ja mitmete teiste rahastajate toel on renoveeritud teise korruse 5 ruumi, trepikoda, elektrisüsteem ja paigaldatud tuletõkke uksed. Valminud on toad palveränduritele, konverentsiruum, muuseumituba ja koguduse ruumid. Välja on ehitatud uus dušinurk ja tualettruum. Torustik on viidud ka teisele korrusele tuppa, kus toimuvad lauluproovid, kandletunnid ja külastajate võõrustamine.
Mais on plaanis ühineda valla veevärgiga, kuna uue pesuruumi reovesi võib lekkida kaevu või keldrisse. Kaev, millest tuleb kogu maja joogivesi, asub 15 meetrit praegusest lampkastist. Teine lampkast asub otse köögi akna all. Need mädandavad maja ja levitavad haisu.

Hooandja.ee-s õp Tiit Kuusemaa algatatud projekti tööde maksumus on üle 8000€. Kogudus vajab toetust 2000€, et maksta kanalisatsioonitrassi rajamise ja pastoraadi veevärgiga ühendamise eest. Artikli avaldamise hetkeks on ligi pool sellest summast juba lahkete annetajate abiga koos. Toetuse abil saab teha pastoraadi kasutamise kõikidele külastajatele palju mugavamaks ja paremini säilitada ajaloolist hoonet.

Pastoraat on osa Puhja kirikukompleksist, mis on peamisi kohalikke pärandkultuuri turismi ja palverändude sihtpunkte, asudes Pirita-Vastseliina palverännuteel. Puhja kirik (1495-1499) on ainus säilinud hilisgooti kihistustega kirik Lõuna-Eestis. 1751.a. pärinevas aidas tegutseb menukas suvekohvik. Kõik need ehitised moodustavad järjepidevust peegeldava terviku. Puhja kirikus toimub aktiivne vaimu- ja kultuurielu. Koguduse tegemistest võid lugeda SIIT.

Film Kristuse maalimisest

Foto: hooandja.ee

Rahvusvaheliselt tunnustatud portreekunstnik Aapo Pukk on ette võtnud suure töö – koguduse tellimusel valmib kaks maali Tartu Pauluse kiriku jaoks, üks Jeesuslapsest Maarja süles, teine ülestõusnud Kristusest. Maalid avatakse 3. oktoobril 2021.

“Nende maalide valmimine on kaaluka tähendusega minu kui uskliku kunstniku jaoks,” tunnistas Aapo Pukk, kes suure aukartuse tõttu pole seni Kristust maalima rutanud. Maalide valmimine on eriline ka Eesti sakraalkunsti jaoks, kuna viimase sajandi jooksul on kõrgetasemelist maalikunsti Eesti kirikutesse tellitud äärmiselt vähe. Kui lisada, et tegemist on realistliku portreekunstiga, ületab sündmuse tähendus kaugelt meie kodumaa piirid.

Maalide valmimine on pikk ja põnev teekond, mille jäädvustavad noored ja andekad dokumentalistid Hõbe Ilus ja Mihkel Oksmann. Film valmib aastal 2022.

Kahe maaliga seotud kulud kaetakse koguduse liikmete annetustest, filmi tegemiseks palub Tartu Pauluse kogudus abi Hooandja portaali kaudu. Praeguseks on seeme ajaloolise maali saamisloo jäädvustamiseks ka juba kogutud.

Pilistvere koguduse Ingli suvekohvik

Pilistvere koguduse suvekohvik Ingel (Foto: suvekohvik Ingel Facebooki leht)

Ühisrahastusportaali abiga sai Pilistvere kogudus toetust ka oma Ingli kohviku uuendamiseks, kirjutab ajaleht Sakala. Toetajate abiga loodeti kokku saada 5000 eurot, kuid annetusi laekus koguni 6000 euro eest ja möödunud pühapäeval avas populaarne söögikoht taas uksed, uhkemana kui varem. Raskusteta pääseb nüüd kohvikusse ka ratastooli ja lapsevankriga.

Lisaks:

Avasta suurepäraseid projekte, hooandja.ee


 

Meeldib 1

Lisa kommentaar