Eesti Kirik 02.05.2021

Eesti Kirik 02.05.2021

Eesti Kirik 02.06.2021

Esmaspäeval tähistas juubelit teoloogiadoktor, õppejõud, tõlkija ja Mustamäe koguduse abiõpetaja Jaan Lahe. Ilmub mahukas intervjuu, kus küsijaks toimetaja Kätlin Liimets.

Vaimulikud kogunesid veebikonverentsile, mille teemaks „Elu algus ja lõpp“, et vaagida sünni ja surmaga seotud eetilisi küsimusi. Konverentsil valiti aasta vaimulikuks õpetaja Hannes Nelis, kes isegi ei teadnud, et teda kandidaadiks üles oli seatud.

Pigem ilukirjanduslikus võtmes kolumnis kirjutab Urmas Nõmmik: „Metsarahva jumalate sagimise keskel, siis kui kõik on tasakaalus, ärkavad meeled Loojale. Meelte puhastumine on eeltingimus, võimalik vaid seal, kus jumalate asjad tasakaalus. Temaga kohtumise tunneb alati ära. Ta ei sunni, ei julgusta, ei kiusa; ajuti on tunne, et teda ei huvitagi. Tema külvab tasakaalu keskel rahu.“

Meeles hoides 4. juuni Eesti lipupäeva kirjutab EÜSi vilistlane Kristjan Raba, et vähe on maailmas riike, mille emalipp on alles. Meil on see alles ja 19. sajandi lõpus üliõpilaste ideest sündinud lippu on hoolega hoidnud mitmed põlvkonnad.

„Viimased nädalad on andnud tavalisest suuremale ringile ühiskonnast põhjust kaasa elada kaplanaatide teemale. Nii suurt ja laia kõlapinda leidnud arutelu kaplanaatide vajalikkusest ja vaimulike teenimisest riigiasutustes ei ole minu meenutustes veel varemalt olnud,“ kirjutab juhtkirjas politsei- ja piirivalveameti peakaplan Valdo Lust.

Uudisena jõuab meieni teade reedel toimunud kirikute ööst, mil muude toredate ettevõtmiste kõrval hakati müüma taastatava Tartu Maarja kiriku tornikive. Üks ostjatest oli ka linnapea Urmas Klaas.

Lisaks saavad tähelepanu järgmised sündmused: vaikivad pillimehed seisid Vabaduse väljakul meeleavaldusel, novembris Avinurme koguduse õpetajaks kinnitatud õpetaja Algur Kaerma pidas Avinurme kirikus lahkumisjumalateenistuse, EKNi noortetöö toimkonna eestvõtmisel toimus Pildiraadio vahendusel Markuse evangeeliumist inspireeritud konverents „Kuulutage evangeeliumi kogu loodule.“

Mäluleheküljel kirjutab professor Priit Rohtmets 100 aastat tagasi 5. juunil 1921 ametisse seatud piiskop Jakob Kukest.

Pildipalveid teeb sel kuul Kätlin Liimets ja selle pühapäeva lehejutlus pärineb Tartu praostkonna vikaarõpetajalt Siimon Haamerilt.

Lisa kommentaar