Ametisse õnnistati Kaitseväe peakaplan Ago Lilleorg ja Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm

Ametisse õnnistati Kaitseväe peakaplan Ago Lilleorg ja Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm

Eesti kaitseväe kaplaniteenistuse 103. aastapäeval, 22. veebruaril õnnistati Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus toimuval jumalateenistusel ametisse kaitseväe uus peakaplan Ago Lilleorg ja Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm. Kell 14 toimunud jumalateenistuse otseülekannet saab järele vaadata Tallinna Toomkiriku kodulehel.

Kaitseväe peakaplan Ago Lilleorg (Foto: Regina Hansen)

Kaitseväe peakaplaniks sai kapten Ago Lilleorg (52), kelle teenistus kaitseväes algas 1995. aasta sügisel Tartu üksik-jalaväekompaniis. Aastatel 2001-2004 teenis ta Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste kaplanina. 2004-2016 juhtis Ago Lilleorg piiskopina Eesti Kristlikku Nelipühi Kirikut ning teenis vanempastorina EKNK Toompea koguduses 2004. kuni 2019. aastani. Tagasi tegevteenistusse astus kapten Lilleorg Kaitseväe eelmise peakaplani, kolonelleitnant Gustav Kutsari kutsel 2019. aastal, mil temast sai kaitseväe vanemkaplan. Ago Lilleorg on Tartu Ülikoolis kaitsnud magistrikraadi 2003. aastal ning on peagi lõpetamas oma õpinguid Tartu Ülikooli Usuteaduskonna doktorantuuris.

Kaitseliidu peakaplan Peeter Paenurm (Foto: Regina Hansen)

Kaitseliidu peakaplan kapten Peeter Paenurm (54) on ordineeritud EELK preestriks 1991. aastal. 1992-2001 teenis ta Ridala ja Martna kogudusi ja oli Haapsalu abiõpetaja, aastatel 2001-2012 oli Tartu Maarja koguduse õpetaja. Aastal 2007 astus ta Kaitseliitu ja täitis ka Tartu maleva kaplani ülesandeid. Juulis 2012 kutsuti ta Kaitseväe tegevteenistusse ja ta teenis kaplanina staabi- ja sidepataljonis Tallinnas ning viimased neli aastat 1. jalaväebrigaadis Tapa linnakus.

Kaitseväe ja Kaitseliidu peakaplanite ametisse õnnistamise talituse viisid läbi Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) president peapiiskop emeeritus Andres Põder, EELK peapiiskop Urmas Viilma, EKNK piiskop Alur Õunpuu, Kaitseväe peakaplan emer kolonel Tõnis Nõmmik, kaitseliidu kaplan major Raivo Nikiforov ja kaasa teenisid Kaitseväe ja Kaitseliidu kaplanid Aleksander Sarapik, Valdo Lust, Mihkel Madalvee, Veljo Kaptein, Toomas Nigola, Priit Tamm ja Jaan Nuga. Organist oli Kadri Ploompuu ja eeslaulja Ott Indermitte.

Peakaplanite ametisse õnnistamise järel pidasid tervituskõne Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem, Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi, Soome kaitseväe peakaplan Pekka Juhani Särkiö, EKNi president, peapiiskop emeeritus Andres Põder ja EELK peapiiskop Urmas Viilma.

Eesti kaitseväe kaplaniteenistus loodi 22.02.1919 ja taastati 1995. aastal. Kaitseliidu kaplaneid juhtis seni kaitseväe peakaplanile allunud vanemkaplan, ent eelmisel aastal läbiviidud reformide tulemusel on mõlemal organisatsioonil nüüd omad peakaplanid, kes määratakse ametisse vastavalt kaitseväe juhataja ja Kaitseliidu ülema käskkirjaga ning kinnitatakse EKN-i poolt.

Eesti Kirikute Nõukogu on 1989. aastal asutatud kümmet suuremat kristliku kirikut ühendav katusorganisatsioon. EKN-i eesmärk on ühendada kristlikke kirikuid ja koguduste liite ühistööks, mis toetab Eesti ühiskonna vaimset arengut. Selle teostamiseks koordineerib EKN erinevaid töövaldkondi, millede hulka kuulub ka kaplanaatide tegevus.


https://youtu.be/Ss8Qta_F-G0



Meeldib 1

Lisa kommentaar