Arvamusfestivali vaimse tervise alal räägiti hingehoiust

Arvamusfestivali vaimse tervise alal räägiti hingehoiust

12. augustil toimus Arvamusfestivalil Eesti Kirikute Nõukogu korraldamisel arutelu “Kelle hing vajab hoidmist?” Vestlusringis osalesid Sotsiaalministeeriumi vaimse tervise osakonna peakaplan Katri Aaslav-Tepandi, Eesti Koolipsühholoogide Ühingu juhatuse esinaise Karmen Maikalu ning Kaitseväe peakaplan Ago Lilleorg. Arutelu juht oli eetika õppejõud pastor Meego Remmel.

Vestlusring otsis vastuseid küsimustele: mis on hingehoid; kes, kust ja millist abi otsima peaks; kes aitab abistajaid; mida saab ise ära teha?

Arutelust andis videopildis ja sõnas ülevaate ajaleht Eesti Kirik.

Kristlikel alustel seisev hingehoid ei tähenda, et abi saaja peab kindlasti olema kristlane, ütles Katri Aaslav-Tepandi – inimest vaadeldakse hingehoiutöös tervikuna, teades, et iga inimese hinge on Jumal pannud igaviku (Kg 3:11).

Karmen Maikalu ütles, et Eestis pole kunagi räägitud vaimsest tervisest rohkem kui praegu. Inimesed oskavad enam märgata ja ennast hoida ning üle Eesti toimuvad vaimse tervise esmaabikoolitused on väga populaarsed. Olukord vaimse tervisega oli tõsine juba enne epideemiat, tõdes Maikalu.

Ago Lilleorg jagas oma tähelepanekut: “Kriisides, kus meid triivitakse üksteisest eemale, on oluline, et oleks inimesi, kes meid n-ö jälle üles korjavad, teisi taas ühendada suudavad. Tihti pole need inimesed tiitlitega, ometi on võtmeisikud. Minu silmis on nad väga suurt lugupidamist väärt. Väärtustame neid! Tunnustame neid!”

Eesti Kirik lisas, et Paide kirikus toimus Arvamusfestivali ajal neli tasuta kontserti, millest kolm olid orelipooltunnid. Musitseerisid poliitikuna nime teinud Aivar Sõerd ja koguduse enda inimesed: Olaf Lääne, Hele Saarse, Tiiu Kiik, Teet Tihvan (trompet) ja Jaana Rosme (flööt). Reede õhtul esines ka Balti laste- ja noorteorkester, dirigeeris Raeli Florea.

Märtsist Paide koguduse õpetajana alustanud Andres Tšumakov soovib, et kirik oleks rahvale võimalikult palju avatud.

Loe lisa:

Kätlin Liimets “Väike puust linn kutsus arvama”, Eesti Kirik 17.08.2022

Meeldib 1

Lisa kommentaar