Balti luterlike kirikute piiskoppide kohtumine toimub seekord Lätis

Balti luterlike kirikute piiskoppide kohtumine toimub seekord Lätis

2020. aastal kohtusid Balti piiskopid Haapsalus, foto on tehtud jumalateenistuse järel Haapsalu Toomkirikus (Foto: Regina Hansen)

Liepajas leiab 22.-24. augustini aset iga-aastane traditsiooniline Baltimaade piiskoppide kohtumine. Kirikujuhtide seekordse kokkusaamise juhatavad sisse pühapäevased jumalateenistused Riias, Balvis ja Liepajas, kus teenivad kaasa ka EELK piiskopid. Järgnevad töised arutelud, kus kirikujuhid teevad tagasivaate vahepealsetele sündmustele ja arengutele oma kirikutes ja oikumeenilistes suhetes ja mõtlevad koostöövõimaluste üle.

Esmaspäevane, 22. augustil toimuv töine kokkusaamine algab piiskoppide päevakajalise ülevaatega iga maa kiriku- ja ühiskonnaelust ja jätkub ühise aruteluga luterliku identiteedi teemadel. Pärastlõunal annab ülevaate arengutest teoloogilises hariduses Läti Luterliku Akadeemia prorektor piiskop Rinalds Grants. Õhtu lõpeb Liepāja linnapea Gunārs Ansiņši vastuvõtu ja ringkäiguga linnas ning Liepaja Püha Anna kirikus.

Teisipäevase, 23. augusti peateema on kohalike omavalitsuste ja kiriku koostöö korraldamine. Pärastlõunal on luterliku kiriku piiskopid külas katoliku kirikus. Liepaja katoliku kiriku piiskop Viktors Stulpins juhatab ringkäiku Püha Joosepi katedraali. Edasi arutatakse Balti kirikute, praostkondade ja koguduste edasisi koostöövõimalusi. Päeva lõpetab kommunismiohvrite mälestuspäeva palvus, kus üheskoos meenutatakse fašismi- ja kommunismiohvreid.

Piiskoppide arutelu Eestis toimunud kohtumisel Haapsalu Fra Mare seminarikeskuses (Foto: Regina Hansen)

Kolmapäeval, 24. augustil räägitakse luterlike kirikute olukorrast Venemaal ning antakse ülevaade eelolevatest rahvusvahelistest sündmustest: CEC Peaassambleest Tallinnas 14.-20. juunini 2023 ja Luterliku Maailmaliidu Assambleest Varssavis 13.-19. septembril 2023.

Eestist osalevad Baltimaade piiskoppide kohtumisel peapiiskop Urmas Viilma, piiskop Tiit Salumäe, piiskop Joel Luhamets ja kantsler Andrus Mõttus.

Baltimaade piiskoppide järgmine kohtumine toimub 2023. aastal Leedus.

Loe sündmuse kohta lisa:

Peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht

Lisa kommentaar