Kristel Engman: “Märgakem abistajaid! Toetagem abistajaid!”

Kristel Engman: “Märgakem abistajaid! Toetagem abistajaid!”

Vikaarõpetaja Kristel Engman (Foto: EELK arhiiv)

Möödunud nädalal Turus toimunud XIV soome-ugri vaimulike konverentsil kujunes kristliku kasvatuse ja hariduse teema kõrvale teiseks läbivaks teemaks Ukrainas toimuva agressiooni mõju kirikutele, kirjutab ajalehe Eesti Kirik värskes numbris Lääne praostkonna vikaarõpetaja, Vabariigi Presidendi Kantselei välisosakonna juhataja Kristel Engman. Sõja mõjudest ning kiriku rollist uues olukorras olnuks sel korral kummastav mööda vaadata. 

Kuna Vene agressioon Ukrainas on muutnud lisaks julgeolekupoliitilisele olukorrale ja riikidevahelistele suhetele väga tugevalt ka kirikute sidemeid ning oikumeenilist koostööd, leidis konverentsil sõjaga seonduv käsitlemist nii paneelvestlustes, töötubades, omavahelistest aruteludes, rahule mõeldi eestpalvetes ja ühistel palvehetkedel.

Selle üle, milline on kirikute roll sõja tõttu kodust või kodumaalt lahkunud Ukraina inimeste vastuvõtmisel, arutleti Kristel Engmani sõnul ka ühes konverentsi töötubadest. Räägiti sellest,  millist abi kirikud on pakkunud, millised on suurimad komistuskivid abistamisel ning kuidas nähakse sõjapõgenike abistamist pikemas perspektiivis. Olukord on riigiti väga erinev ning ka kirikute võimalused abistada varieeruvad, kuid vestlusel osalenud Soome, Ungari ja Eesti luterlike kirikute esindajad tõdesid ühiselt, et tuleb seista selle eest, et abistamisel ei tekiks väsimust ja tüdimust ning kristlaste ülesandeks on praegu palvetada rahu eest. Selleks, et praeguses olukorras kestlikult tegutseda, on vaja üha rohkem tegeleda abistajate abistamisega. Vaimulik kutsus kristlasi üles teiste abistajaid kogudustes toetama ja eestpalvetes meeles pidama: “Selleks, et eesliin oleks kestlikult tegutsemisvõimeline, on vaja tugevat tagalat. Märgakem abistajaid! Toetagem abistajaid!”

Loe lisa:

Kristel Engman “Aidata aitajaid”, Eesti Kirik 17.08.2022

Lisa kommentaar