Eduard Ahrensi IX keelekonverentsi kaks ettekannet on nüüd saadaval

Eduard Ahrensi IX keelekonverentsi kaks ettekannet on nüüd saadaval

Lauritsapäeval, 10. augustil, Kuusalu kihelkonna ajaloolisel suurpühal, toimus Kuusalu rahvamajas IX Eduard Ahrensi keelekonverents.

Ettekandeid pidasid Randar Tasmuth, Rein Veidemann, Õie Paimre, Katrin Kalamees-Ruubel ja Maarja Vaino ning modereeris Tõnu Tender. “Viis erakordselt huvitavat ettekannet ja vestlusring konverentsi lõpus köitsid kuulajaid niivõrd, et ajakava vastu patustati tervelt poolt tundi,” meenutab Laurentsiuse Selts oma Facebooki lehel. Autorite loal on nüüd kättesaadavad IX Eduard Ahrensi konverentsil peetud ettekanded: Randar Tasmuth, Formatsiooni aspektidest kristlikus kultuuris ja Rein Veidemann, Keel kui eesti (kirjandus)kultuuri grammatika.

“Viis erakordselt huvitavat ettekannet ja vestlusring konverentsi lõpus köitsid kuulajaid niivõrd, et ajakava vastu patustati tervelt poolt tundi,” meenutab Laurentsiuse Selts oma Facebooki lehel.

Peale konverentsi lõppu toimus huvilistele ringkäik Kuusalu kalmistul, kus käidi Ahrensite hauaplatsil. Juba on paika pandud ka järgmise aasta kümnenda, seega juubelihõngulise Eduard Ahrensi konverentsi “äärejooned”.

Eduard Ahrensi mälestusmärk kirikaias (Foto: Laurentsiuse Seltsi Facebooki leht)

Kuusalus tegutseva Laurentsiuse Seltsi eestvõttel on eesti kirjakeele arendajale, Kuusalu Laurentiuse koguduse õpetajale praost Eduard Ahrensile rajatud mälestusmärk Kuusalu ajaloolise pastoraadihoone ees. Selle rajamiseks kogus selts annetusi üle Eesti. Mälestusmärk avati lauritsapäeval, 10. augustil 2017.

Samal päeval toimus Kuusalu rahvamajas Laurentsiuse Seltsi, Eesti Keele InstituudiEmakeele Seltsi ja Õpetatud Eesti Seltsi korraldatud ja sisustatud Eduard Ahrensile pühendatud keelekonverents, mis on muutunud iga-aastaseks traditsiooniks. 2019. aastal korrastati ning tähistati Kuusalu kalmistul ka Ahrensi, tema kahe lapseeas surnud poja ja ema hauad.

Lisa kommentaar