Eesti Kirik 24.08.2022

Eesti Kirik 24.08.2022

Ülevaade sellest, mida pakub oma lugejatele ajaleht Eesti Kirik 24. augustil Issanda aastal 2022

Eesti Kirik 24.08.2022

Jõhvi Mihkli kirikus mälestati kogudust teeninud märtervaimulikke Carl Immanuel Hesset (1875-1918) ja Jaak Varikut (1882-1941) ja taasavati nende auks kiriku seinal mälestustahvlid.

Täna on Ukraina iseseisvuspäev. „Olen veendunud, et sõda lõpeb siis kui rahu pärast ühiselt palvetatakse,“ kinnitab juhtkirjas piiskop Tiit Salumäe võttes fookusesse küsimuse, miks on vaja kirikute rahvusvahelist osadust.

10.-13. augustini toimus Soomes Turu linnas XIV soome-ugri vaimulike konverents „Laske lastel tulla: kristlik kasvatus“. Oma delegatsioonid saatsid välja viis luterlikku kirikut: Soome, Ungari, Rumeenia, Ingerimaa ja Eesti. Ülevaate teeb õp Hedi Vilumaa.

Omandikirg on maailma ajaloos nõudnud palju ohvreid, nendib kolumnis Urmas Nõmmik ja toonitab, et piibellikus mõttes oleme ka maaomanikena vaid majalised ja seda Looja armust. 

Üks misjonäri põhilisi küsimusi on, kuidas jõuda nende inimesteni, kes ise kirikusse ei tule. Misjonär Kirsi Vimpari jagab head kogemust meedialaagrist, kus sooritati „Puhja koguduse audio-visuaalne arenguhüpe“. 

Harkujärvel lehvisid Päästeameti lipud ja keedeti ehtsat Ukraina borši. Kulppi kiigutas pereisa Pjotr Tkatšuk, kes koos oma kuueliikmelise perega oli Eesti Diakoonia vahendusel leidnud peale Ukrainast põgenemist varjupaiga Rannamõisa koguduse pastoraadis. 

Koorijuhtide ja Organistide Segakoor, uuema nimega KOSK, tähistas oma tegevuse 40. aastapäeva. Aastast 2003 lauldakse koorijuht Riho Ridbecki juhatusel. 

3. oktoobril Eesti Kirikute Nõukogu täitevsekretärina alustav Vilver Oras ütles Eesti Kirikule, et teda paelus see tööpakkumine eelkõige seetõttu, et saab selle tegemisel ühendada oma juriidilise ja teoloogilise hariduse. 

Tartu Ülikooli usuteaduskonna judaistika lektor Anu Põldsami näitus „Hingestik“ ning Vana Testamendi ja semitistika professor Urmas Nõmmiku näitus „Lumm“ jäävad Tartu Jaani kirikusse huviliste vaadata septembri lõpuni.

Kõige pikemalt järjepanu töötanud erakõrgkool Eestis alustab ka algavat kooliaastat lootusrikkalt, sest lootusetuid aegu missiooni täitval kõrgkoolil ei saa olla. Nii kinnitab EELK Usuteaduse Instituudi dekaan prof dr Randar Tasmuth.

Villem Reimani (1861-1917) üleskutse ühistegevusele on kõnekas ka täna, kinnitab tänavu 20. aastapäeva tähistava Villem Reimani Kolleegiumi esimees praost Ants Tooming.

IX Eduard Ahrensi konverentsi ettekannetest avaldame teoloog Randar Tasmuthi essee „Formatsiooni aspektidest kristlikus kultuuris“ ja kirjandusteadlane Rein Veidemanni essee „Keel kui eesti (kirjandus)kultuuri grammatika“.

Augusti algul toimunud muusikafestivali Viru Folk raames pakkus Käsmu kogudus igal hommikul ja õhtul ühispalvusi Taize lauludega ja kutsus nõnda folgitajaid kiriku uksest sisse astuma.

Arm on määrataud kõigile, kinnitab lehejutluses Tartu Ülikooli-Jaani koguduse õpetaja dr Triin Käpp.

Lisa kommentaar