EKN meedia ümarlaua külaline oli õiguskantsler Ülle Madise

EKN meedia ümarlaua külaline oli õiguskantsler Ülle Madise

Õiguskantsler Ülle Madise vestlusringis kiriklite väljaannete esindajatega (Foto: Anti Toplaane Facebooki leht)

Paariaastase vaheaja järel kogunesid kirikute meediavaldkonna koordinaatorid ja kristliku suunitlusega saadete tegijad Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) korraldatud ümarlauale, mis toimus Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liidule kuuluvas Kõrgema Usuteadusliku Seminari ruumides.

Kohtumine algas õiguskantsler Ülle Madise ettekandega „Vaikimise nõiaring“. Ümarlaual osalejaid tervitasid EKNi president peapiiskop Urmas Viilma, täitevsekretär Vilver Oras ja EEKBK Liidu president Erki Tamm. Lisaks räägiti ERRi ja EKNi koostööst ning kristliku meedia hetkeolukorrast ja tulevikust.

Lähema ülevaate kohtumisest annab EELK meediatöö assessor Anti Toplaan oma Fabebooki lehel.

Õiguskantsler Ülle Madise sõnul kujuneb vaikimise nõiaring siis kui nendel, kellel on kohustus rääkida, seda enam ei tee, kuna tõe eest tabaks neid ühiskondlik hukkamõist. “Nn. „tühistamise“ märklauaks võib sattuda näiteks seepärast, et ta on astunud välja ühiskondliku halvakspanu alla sattunud inimese eest, käitudes sellega oma põhimõtete või ka kristliku maailmavaate kohaselt. Ülle Madise arvates on ka võimalk, et ka õigussüsteem võib süüdi mõista süütu inimese.

Madise on teinud ka tähelepaneku, et meedia on hakanud meie ajal sellist madalat tungi võimendama. Kui keegi on tõrjutud, siis kõik kes temaga tegemist teevad või teda püüavad kaitsta, võivat sattuda ise kiusamise alla. Vaikimise nõiaringi halastus ja armastus ei mahu.

Mõnes mõttes on ettekandja sõnul tulnud tagasi aeg, mil ilmselgeid asju ei nimetada nende õigete nimedega. Seda mis on üheselt arusaadav, ei tohi sellena tunnistada, kuna ühiskondlik arvamus või peavool nõuavad midagi muud. Selles kontekstis tõi õiguskantsler esile mittekodanikest inimeste hääleõiguse, mida on nimetatud riigi julgeolekuohuks. Kui keegi sooviks vastu argumenteerida, ei pruugiks ta leida mõistmist.

Ümarlaual osalenud hindasid kohtumist sisukaks ning edaspidi on kohtumiste rütm kaks korda aastas (Foto: Anti Toplaane Facebooki leht)

Kohtumisel toimunud vestluse käigus leiti, et mõtlematu sildistamise vältimiseks võiksid meediaväljaanded autorit enam abistada ja paluda tal oma allikaid kontrollida. Osa vaatenurkade äärealadele surumist tuleb vältida, sest kui ühiskonnas tõrjutute hulk, võib kasvada ka radikaliseerumine.

Peapiiskop Urmas Viilma sõnul taanduvad mitmed probleemid sellele, et haridussüsteemis ei anta usulist haridust.

Loe lisa:

Anti Toplaane Facebooki leht

Ülle Madise tühistamisest: hull on see, kui häbiposti pannakse need, kes andestavad, Kultuuristuudio err.ee, 0.10.2022

Lisa kommentaar