Isa Christoph Wrembek: “Mõistkem hirmu kui armutundi, uue teelemineku tundi, mis annab uue mõistmise kolmainu Jumala sügavaimast olemisest!”

Isa Christoph Wrembek: “Mõistkem hirmu kui armutundi, uue teelemineku tundi, mis annab uue mõistmise kolmainu Jumala sügavaimast olemisest!”

Isa Christoph Wrembek pidas EELK vaimulike konverentsil 25.01.2022 ettekande, milles ta arutles teemal hirmu üle kirikus. Sõnumina jäi kõlama, et kõik võiks mõnikord tunda eksisentsiaalset hirmu, mis paneb endasse vaatama ja suunab õigele teele. Konverentsil tõlkis ettekannet eesti keelde Elva koguduse õpetaja Vallo Ehasalu. Ettekande tekst ilmus ajakirja “Kirik ja Teoloogia” värskes numbris.

Vaimulik arutles hirmu teemal kolmes osas, nagu jesuiitidel on sajandeid tavaks olnud. Esmalt keskendus ta tekstile 1. Moosese raamatust, mis käsitleb Aabrahami hirmu ja kohandas tema läbielamise kiriku tänase olukorra mõistmiseks. Seejärel rääkis Wrembek Jeesuse hirmust ning käsitles lõiku Jeesuse palvest Ketsemane aias seoses meie tänases kirikus valitseva hirmuga. Kolmandaks küsis Wrembek: mida tähendab kirik? Mida Jeesus silmas pidas, kui ütles: „Ära karda, sa pisike karjake, sest teie Isal on hea meel anda teile kuningriik!“ (Lk 12:32) Oma ettekande lõpetas ta mõtisklusega kahe jüngri teekonnast Emmausesse.

Christoph Wrembek SJ (1942) on roomakatoliku preester ja Jeesuse Seltsi (jesuiitide ordu) liige. Ta on paljude raamatute autor ning tegutsenud alates 1991. aastast vaimulike harjutuste läbiviija ja hingehoidjana ka Eestis.

Loe lisa:

Hirm kirikus. Isa Christoph Wrembeki ettekanne EELK vaimulike konverentsil 25.01.2022 Nelijärvel, Kirik ja Teoloogia 1.04.2022

Lisa kommentaar