Jõhvis peeti kaastööliste tänupäeva

Jõhvis peeti kaastööliste tänupäeva

Piiskop Tiit Salumäe õnnistamas õp Peeter Kaldurit. (Foto: Lia Salumäe)

Virumaal, Jõhvi Mihkli kirikus tähistati kolme koguduse kaastöölise tänupäeva. Nad on kokku 100 aastat teeninud erinevates ametites Jõhvi kogudust.

Õpetaja Peeter Kaldur on teeninud Jõhvi koguduses aastast 1980, organist Svetlana Kekiševa aastast 1993 ja koguduse assistent-arhivaar Anneli Lein aastast 1990. Viimane ei saanud küll täna perekondlikel põhjustel tunnustust vastu võtta. Piiskop Tiit Salumäe tänas ustavaid töötegijaid ning andis neile üle tänukirjad ja koguduse kaastöölise kuldse märgi.

Oma jutluses kutsus piiskop Salumäe kirikulisi mõtlema halastusele ja armastusele: “Jeesus kasutas palju lugude rääkimise meetodit. Ka täna on edukad need õpetajad, kes oskavad õpetada lugudega. Luuka järgi toimus see õpetustöö lagedal väljal. Kõlas üleskutse olla armulised. Halastamine ja kohtumõistmine on vastandid. Halastuse eeskuju on Jumala Poeg Jeesus Kristus. Kõik tundub sõnades lihtne ja arusaadav, aga kuidas saada sõnad tegudeks, teooria praktikaks? Kas märkame ja räägime esmalt puudujääkidest, sellest, mis meile ei meeldi? Või püüame leida esmalt seda, mis meid ühendab ja sellest lähtuvalt asume tegelema ülejäänuga?

Jeesus õpetas, et inimene on seda täiuslikum, mida paremini ta suhtub teistesse inimestesse. See ei tähenda, et ennast täiuslikuks pidav üliinimene vaatab kusagilt kõrgustest alla oma nõrgema kaasteelise peale ja otsekui haletsusest hoolib temast. Ei, see oleks ülbus ja kõrkus. Halastus ja armastus kaasinimese vastu saab alguse mõistmisest, et mina ise olen Jumalalt armu saanud patune, poolik ja ebatäiuslik, ent ometi Jumala poolt vastu võetud ja armastatud. See kogemus lubab inimesel andestada ja armastada kaasinimest.

Üks kristlase hinnalistest vääriskividest on osadus Jumalaga. Kas saab keegi meist öelda, et oleme alati olnud Jumalale ustavad ja sõnakuulelikud? Kui oleme pattu teinud, lubab arm tõsta pea, teades, et Jumal annab meile uue võimaluse.

Olge armulised, nagu teie Isa on armuline!”

Lisa kommentaar