Olla maailmas soolaks ja valguseks – kas kirik tuleb toime? Piiskoplik nõukogu pidas aru.

Olla maailmas soolaks ja valguseks – kas kirik tuleb toime? Piiskoplik nõukogu pidas aru.

Peapiiskop Urmas Viilma piiskoplikul nõukogul Tallinna Toomkirikus (Foto: Anti Toplaan)

Teisipäeval, 8. novembril kogunesid piiskoplikku nõukokku kuuluvad vaimulikud üle Eesti Tallinna Toomkirikusse, et arutada olulisi küsimusi koguduse, praostkonna ja kiriku elus. Piiskopliku nõukogu ülesandeks on olla piiskoppidele nõuga abiks kiriku juhtimisel ja õpetuslike seisukohtade kujundamisel. Kuni kaks korda aastas kogunevasse nõukokku kuuluvad EELK kirikuvalitsuse liikmed, praostid, kaplanaatide ning Vaimulike konverentsi esindaja.

Meediaassessor Anti Toplaan vahendas muljeid üle pika aja toimunud kohtumiselt oma Facebooki postituses: “Peapiiskop esitas palvusel peetud kõnes muuhulgas küsimuse, et kui inimese päevaseks kasulikuks soolakoguduseks peetase naiste puhul 6 grammi ja meeste puhul 14 grammi, siis kas 8% rahvahääletusel antud toatust luterlikule kirikule on vähe või palju? Teatavasti on igat kristlast ja kirikut kutsutud olema soolaks ja valguseks selles maailmas ehk meid ümbritsevas keskkonnas.”

Toplaan meenutas, et koosoleku alguses peatus peapiiskop Urmas Viilma rahvaküsitluse usuga seotud küsimustel ja märkis muu hulgas, et õigeusk oli teiste konfessioonidega võrreldes suurima osakaaluga, kuid võrreldes viimase küsitlusega ei ole nende osakaal muutunud. Eestlaste hulgas pooldab õigeusku üksnes 2,8% küsitlusele vastajatest ja kristlased on valdavalt siiski luterlased. Samuti tuleb arvestada, et Eestis elavate teiste rahvuste seos usuga on tugevam.

Põhjalikumalt käsitletud teemadeks olid koguduste teenimine, näiteks vaimulike vanus, väljaõpe, mitme kohaga töötamine ja pealekasv. Räägiti ka kaplanaatide vajalikkusest kriisidega toimetulekul, uutest töövormidest kogukonna teenimisel ja koguduste rahaliset toimetulekust. Nii pani kantsler Andrus Mõttus peatus südamele, et praegusel majanduslikult keerulisel ajal ei loobuks kogudused kergekäeliselt kiire tulu eesmärgil oma maast ja metsadest, mis on Eestis piiratud ressurss. Pigem tuleks omandit majandada, et toetada sellega koguduse sisulist tööd.

Elavat arutelu tekitas mõttevahetus kiriku ülesandest sõja ja kriiside olukorras, kus riik ja Kaitsevägi ei ole oma ootusi ja ülesandeid kiriku suhtes selgelt väljendanud. Jutuks tuli ka ilmikjutustajate ettevalmistuse vajadus.

Kohtumisel räägiti veel diasporaatööst, vaimulike konverentsi ettevalmistusest ja kiriku uuest statistikakeskkonnast, mis on hea tööriist igale vaimulikule oma töö analüüsimiseks.

Loe lähemalt:

Anti Toplaane Facebooki leht

Lisa kommentaar