Eesti ja Ingeri kirikudkinnitasid lepinguga sõbralike koostöösuhete jätkumist

Eesti ja Ingeri kirikudkinnitasid lepinguga sõbralike koostöösuhete jätkumist

Lepingu pikendamisele kirjutasid alla peapiiskop Urmas Viilma ja piiskop Ivan Laptev (Foto: Tiit Salumäe)

Reedel, 27. mail kohtusid peapiiskop Urmas Viilma ja piiskop Tiit Salumäe EELK konsistooriumis Ingeri Evangeelse Luterliku Kiriku piiskopi Ivan Lapteviga, et pikendada järgmiseks viieks aastaks EELK ja Ingeri Evangeelse Luterliku Kiriku vahel sõlmitud lepingut.

2011. aastal tollaste kirikujuhtide peapiiskop Andres Põderi ja piiskop Aarre Kuukauppi sõlmitud lepingu jätkamisega kinnitati vastastikust jätkuvat osadust ja partnerlust ühisel kirikutööl. Leping sisaldab muuhulgas kokkulepet, et Ingeri kiriku kaudu toimub eestlaste teenimine Venemaa territooriumil ja EELK omalt poolt hoolitseb ingerlaste usulise teenimise eest Eestis.

Nõukogude perioodil teenisid just EELK vaimulikud Ingerimaal olevaid soomekeelseid kogudusi ja ingeri kogukondi. Nõukogude Liidu lagunemise järel asutati iseseisev Ingeri kirik. Pärast seda on koostöö jätkunud ja suhted on aktiivsed ja soojad.

Ingeri kiriku koosseisu kuulub eestikeelne Peterburi Jaani kogudus ja omavaheline koostöö toimub ka Petseris. Mõlemad kirikud kuuluvad Luterlikku Maailmaliitu ning osalevad Soome-Ugri kirikute vaimulike konverentsi regulaarses töös.

Allikas: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht

Lisa kommentaar