Maailma kirikute esindajad: tahame kaasa aidata Ukraina sõjas õiglase rahu saavutamisele

Maailma kirikute esindajad: tahame kaasa aidata Ukraina sõjas õiglase rahu saavutamisele

Kohtumisel osalenud kirikute esindajad (Foto: Marianne Ejdersten/KMN)

Peapiiskop Urmas Viilma osales eile, 30. märtsil Kirikute Maailmanõukogu (KMN) peasekretäri kt Rev. Prof. Dr Ioan Sauca kutsel Genfi lähedal Bossey Oikumeenia Istituudis Ukraina sõja tõttu kokku kutsutud ümarlaual. Osalejateks olid peamiselt Ukraina ja Venemaa lähiriikides tegutsevate liikmeskirikute esindajad. Kutsutud olid ka Venemaa Õigeusu Kiriku esindajad Venemaalt ja Ukrainast, kuid nende osalemist takistasid sanktsioonid.

Ümarlaual tõdeti, et liikmeskirikute vaatenurk konflikti algpõhjustele on erinev, kuid kirikute dialoogis on organisatsioonil selge soov aidata kaasa ühisosa ja lahenduste saavutamisele.

Kirikute ühisavalduses mõisteti agressioon iseseisva riigi vastu hukka. „Meie kõige sügavamatele kristlikele põhimõtetele toetudes ei ole võimalik seda relvastatud agressiooni ja selle kohutavaid tagajärgi õigustada või taluda,“ seisab ühisavalduses. Samuti mõisteti hukka vägivalla edasine eskaleerimine ja massihävitusrelvadega ähvardamine. „Kutsume üles ähvarduste asemel diplomaatiale, vastasseisu ja tõrjumise asemel dialoogile, desinformatsiooni asemel järgima tõde ja südametunnistuse häält,“ kirjutati avalduses. Ühtlasi kutsusid liikmeskirikute esindajad üles saavutama kokkuleppeid, mis tagaksid agressiooni ohvriks langenud Ukraina rahva jaoks õiglase rahu saavutamise. Oluliseks peeti ohvrite kannatuste lõpetamist ja ka põgenike aitamist viisil, mis tagaks neile turvatunde ja inimväärikuse.

Sõnumis mainitakse ka konflikti jätkumise laiemaid tagajärgi kogu maailmas, sealhulgas toidupuudust.

KMN Ukraina ja Venemaa liikmeskirikutega loodavad maailmaorganisatsiooni kuuluvad partnerkirikud kohtuda järgmisel ümarlauaarutelul.

Loe lisa:

Avalduse tekst ja sellele alla kirjutanud kirikud:

Message from participants in ecumenical round table on Ukraine, 30.03.2022

WCC convenes roundtable on Ukraine, calls for diplomacy instead of threats, dialogue instead of confrontation, 30.03.2022

Lisa kommentaar