Mihklipäeval algab eestikeelse Piibli ettelugemismaraton

Mihklipäeval algab eestikeelse Piibli ettelugemismaraton

Eesti Piibliseltsi esimees piiskop Tiit Salumäe üleilmset sündmust korraldamas (Foto: Regina Hansen)

Eesti Piibliseltsi egiidi all alustatakse mihklipäeval, 29. septembril Piibli kaanest kaaneni ettelugemist, mis on üleilmne ja vältab katkematult rohkem kui 80 tundi. Huvilistel palutakse ennast registreerida. 

„See on vägagi ambitsioonikas plaan, mille õnnestumiseks peame lootma Jumala imele. Inimeste nõust ja jõust võib jääda väheks. Kuigi aega on napilt, ei ole praeguseks hetkeks korraldustoimkonnal kõik üksikasjad veel paigas,“ tunnistab Eesti Piibliseltsi esimees piiskop Tiit Salumäe ajalehele Eesti Kirik üritust tutvustades. Tema sõnul on taolisi ettevõtmisi varasematelgi aastatel toimunud, aga tänavu on plaan viia see üleilmseks, kaasates ettelugejateks huvilisi erinevatelt kontinentidelt. Piibli lugemine toimub reaalajas ja jõuab jälgijateni audiovisuaalselt.

Tegemist on oikumeenilise sündmusega, kus osalejaid on erinevatest kirikutest. Piibli nii mastaapse ettelugemisega soovitakse avalikkuse tähelepanu võita ja tõsta esile piiblitõlke teema laiemalt. Ettevõtmist korraldavas toimkonnas on Mart Salumäe, Mihkel Kukk, Jaan Bärenson, Tiit Salumäe, Edmund Laugasson, Ruudi Leinus ja Mart Rannut.

Piibli lugemisel eksponeeritakse selle erinevaid eestikeelseid tõlkeid. Nii näiteks loetakse ette pühakirja tekste 1739. aasta tõlkes, samuti loetakse ette murdekeelset, 1686. aasta Wastset Testamenti. Erinevad tõlked aitavad Salumäe sõnul näitlikustada eri ajastuid ja samuti osutavad, kui vajalik on Piibli uuesti tõlkimine, et see oleks uuele põlvkonnale mõistetavas keeles.

Suurim väljakutse on korraldajate jaoks haarata Piibli ettelugejatena kaasa võimalikult erinevaid inimesi erinevatelt maadelt, et tuleks esile pühakirja universaalsus. Toimkond kutsub ettevõtmises kõiki kaasa lööma! Ettelugejaks sobib inimene, kes ise tunneb, et suudab umbes pool tundi pühakirja selgelt ette lugeda. Huvilistel palub toimkond märku anda Eesti Piibliseltsi meiliaadressil eps@eps.ee ning koopia saajaks lisada piiskop Tiit Salumäe, kelle meiliaadress on tsalumae@yahoo.com

Lisa kommentaar