XXIX Haapsalu Vanamuusika Festival

XXIX Haapsalu Vanamuusika Festival

XXIX Haapsalu Vanamuusika Festival

Sel nädalavahetusel, 28.–31. juuli 2022 toimub Haapsalus XXIX Haapsalu Vanamuusika Festival. Kontserdid toimuvad Haapsalu piiskoplikus toomkirikus ja Jaani kirikus.

Lääne-Eesti kaunimas kuurortlinnas 1994. a. sündinud Haapsalu vanamuusikafestivali hinnatakse omas žanris üheks kaalukamaks Eestis ning see on köitnud paljude nimekate muusikute tähelepanu kogu Euroopas. Festivali kontserdid toovad kokku Eesti muusikute koorekihi ja oma ala suurimaid meistreid kogu Euroopast – koostöös elustatakse paljude sajandite muusika, et pakkuda publikule unustamatuid elamusi.

Haapsalu vanamuusikafestivali korraldab Muusikaühing Studio Vocale MTÜ koostöös Floridante MTÜ, Haapsalu Linnavalitsuse ja EELK Haapsalu Püha Johannese Kogudusega. Festivali kunstiline juht on Toomas Siitan.

Piiskopi tervitus

Piiskop Tiit Salumäe kirjutab festivali bukletis:

“Tere tulemas XXIX Haapsalu Vanamuusika Festivalile. Selle nädala teema on: Armastuse käsk. Muusika on kahtlemata üks sobivaid keeli armastuse väljendamiseks. Minu juhtsõne vapil on „Deus caritas est“ (Jumal on armastus). Keerulistel ja rasketel aegadel vajame eriliselt armastuse sõnumit. Muusika abil saab hing kosutust. Oleme käinud paar aastat maskidega, elanud piirangute ja hirmude olukorras. Soov oli nõnda hoida oma ja teiste tervist. Muusikutel oli raske tulle kokku ja pakkuda rõõmu. Nüüd elame aga uues olukorras, kus sõda takistab muusikute suhtlemist riikide vahel.

Soovin, et armastuse nädalal toimuv festival annaks rõõmu muusikast. Minu suur ja sügav kummardus prof. Toomas Siitanile ja kogu Festivali meeskonnale. Olete teinud uskumatult suurt ja tänuväärset tööd. Haapsalu piiskoplikus toomkirikus ja Jaani kirikus on järgmistel päevadel kõlamas ülistus ja kiitus.

Apostel Paulus kirjutab Efesose kirjas 5:18–20: „Ärge joovastuge viinast, kust tuleb õnnetu elu, vaid saage täis Vaimu, rääkides isekeskis psalmide ja kiituseviiside ja vaimulike lauludega, lauldes ja mängides kannelt Issandale oma südames, kõige eest alatasa tänades Jumalat ja Isa meie Issanda Jeesuse Kristuse nimel.“ Kirikuisa Augustinus kirjutab: „Kes laulab, palvetab kahekordselt.“ Martin Lutherile oli muusika väga oluline: „Üks Jumala kaunimaid ja imelisemaid ande on muusika. Muusika abiga võidakse eemale peletada palju kiusatusi ja kurje mõtteid.“

Ma loodan et sellel festivalil saame kinnituse muusika jumalikust väest. Laul on meid kandnud siiani, soovin et laul ehitaks üles rahu ka Ukrainale. Nii nagu koori ja orkestrit juhatab dirigent, nii soovin, et muusika õpetaks meid järgima Jumala juhtimist.”

Festivali kava

Neljapäev, 28. juuli
Toomkirik
20.00
Bachi motetid ja kantaadid
Kolm motetti ja kantaadid BWV 82a, 150, 196

Maria Valdmaa (sopran)
Lisa Kawasaki (traversflööt)
Kammerkoor Voces Tallinn
Haapsalu Festivali Barokkorkester
Dirigent Toomas Siitan
Reede, 29. juuli
Jaani kirik
17.00
Jean Rondeau
(klavessiin, Prantsusmaa)
Johann Sebastian Bach, „Goldbergi variatsioonid“
Reede, 29. juuli
Toomkirik
20.00
Concerto Copenhagen
(Taani)
Joseph Haydn – Suvesümfooniad
Dirigent Lars Ulrik Mortensen
Laupäev, 30. juuli
Jaani kirik
17.00
Kvartett M4GNET
Haydn, Mozart, Beethoven
Laupäev, 30. juuli
Toomkirik
20.00
Ansambel Floridante
Händeli Saksa aariad, Telemanni Pariisi kvartetid
Maria Valdmaa (sopran)
Lisa Kawasaki (traversflööt)
Aira Maria Lehtipuu (viiul)
Villu Vihermäe (tšello)
Saale Fischer (klavessiin)
Pühapäev, 31. juuli
Jaani kirik
17.00
Pièces de Viole
André Lislevand (viola da gamba, Norra/Itaalia)
Johanna Randvere (viola da gamba)
Anna-Liisa Eller (kannel)
Pühapäev, 31. juuli
Toomkirik
20.00
Tenebrae Consort
(Suurbritannia)
Inglise renessansspolüfoonia ja keskaegne liturgialaul
Dirigent Nigel Short

Vaata lisa:

Meeldib 1

Lisa kommentaar