Naissaare Lõunakülas pühitseti esimene katoliku missa

Naissaare Lõunakülas pühitseti esimene katoliku missa

Isa Wodek ja isa Edgaras missal Naissaare kabelis (Foto: Heiki Haljasorg)

Naissaare Püha Maarja kabelis,mis on EELK Tallinna Rootsi-Mihkli koguduse abikirik, toimus 11. juunil esimene katoliku missa selle pühakoja ajaloos.

Kirikus pidasid katoliku palveränduritele missa isa Wodek ja isa Edgaras. Paljude palverändurite jaoks oli see ka Naissaare kiriku esmakordne külastus, sealhulgas Poolast pärit isa Wodekile ja Leedust pärit isa Edgarasele, kes praegu elavad Eestis.

Palveränduritele meeldis kirik väga; erilist imetlust pälvis altarimaal Neitsi Maarja Jeesuslapsega, mida raamib okupatsiooniajal ainsa kirikus säilinud akna raam (autor Andrei Lobanov).

Üle 20 palveränduri jättis tänusõnad kabeli külalisteraamatusse tänusõnad õpetaja Patrik Göranssonile, kes oli väga abivalmis külaliste võõrustamisel ning andis kohapeal ka ülevaate Naissaare kabelite ajaloost.

Keskajal, on oletatud, oli kabel Naissaare põhjaosas ja 19. sajandil ehitati kabel Lõunakülla, tollase nimega Suurkülla. Revolutsiooni käigus hävitatud kabeli asemele ehitati 1938. aastaks uus kabel, mis nõukogude võimude tegevuse tulemusena sattus suurde hävimisohtu. Praeguseks on see suures osas renoveeritud ja 2018. aastal peapiiskop Urmas Viilma poolt ka sisse pühitsetud.

Katoliku preestrite tähelepanu pälvis ka kiriku käärkambris olev vimpel Püha Birgittaga, kes on Rootsi kaitsepühak ja kes on armas nii luterlastele kui katoliiklastele ning kes on andnud nime Pirita kloostrile Tallinnas.

Heiki Haljasorg

Lisa kommentaar