Naissaare Püha Maarja kabel tervitas külalisvaimulikke ja kirikumuusika sõpru

Naissaare Püha Maarja kabel tervitas külalisvaimulikke ja kirikumuusika sõpru

Pildil vasakult: õpetajad Arne Hiob ja Patrik Göransson, prof Andres Uibo ja õpetaja Jaanus Jalakas (Foto: Endel Apsalon)

Pühapäeval, 21. augustil oli Naissaare kabelis jumalateenistus, millega tähistati Neitsi Maarja uinumise püha. Lisaks Rootsi-Mihkli koguduse õpetajale Patrik Göranssonile teenisid külalisvaimulikena Tallinna Jaani koguduse abiõpetaja Arne Hiob ja Kuusalu koguduse õpetaja Jaanus Jalakas. Harmooniumil teenis kaasa organist ja muusikapedagoog Andres Uibo. Jumalateenistusel osalesid ka külalised Helsingi Johannese sõpruskogudusest.

Jutluse pidas õpetaja Arne Hiob, kes rääkis taasiseseisvumisest kui sündmusest, mil inimese jaoks võimatu  sai tänu Jumala armule võimalikuks. Vaimulik sõnastas ka Naissaare kabeli kaitsja Maarja rolli, keda saame kõik pidada eestkostjaks, kui palume Maarjamaa ja oma lähedaste eest.

Kui tavaliselt toimub Naissaarel jumalateenistus eesti ja rootsi keeles ning Rootsi peamissa korra järgi, siis seekord toimus missa vaid eesti keeles ja aluseks oli vana agenda kord. Andres Uibo musitseeris organistina Naissaare kabelis esmakordselt. Pill ise on aga sümboolse tähendusega muusikariist, sest kuulus kunagi Rootsi peapiiskop Nathan Söderblomile ning on Eestisse koos muu kirikusisustusega toodud Uppsala kirikust. Kui harmoonium toodi Naissaarele, siis altar ja põlvituspink sisustavad mereväebaasi kabelit.

Õpetaja Kalle Jalakas pidas jumalateenistuse järel tänuga meeles Naissaare kiriku varemetest Jumala abiga üles ehitanud vaimulikku Patrik Göranssoni, et tal on selleks tegevuseks jagunud järjekindlust, aga ka usku saare tulevikku. Väärib märkimist, et sarnaselt Naissaarele kerkivad vaimuliku eestvõttel kirikud ka teistel kunagise rannarootsi asustusega väikesaartele.

Ringsõidul ja programmi osaks olnud  jumalateenistusel oli lisaks koguduserahvale ja saareelanikele lausa kaks suurt reisigruppi, keda juhatasid kogenud giididena õpetaja Arne Hiob ja Andres Uibo. Muusikaõppejõud oli giidiks reisiseltskonnale, kes reisisarja “Eestimaa kirikud ja orelid” raames on juba neljandat aastat külastamas Eestimaa kirikuid. Naissaare kabel on juba 167. külastatud pühakoda. Muljeid seekordsest ringsõidust, samuti reisiseltskonna kohtumisest maestro Tõnu Kaljustega jagas Andres Uibo ka oma Facebooki postituses.

Lisa kommentaar