Palju õnne, piiskop emeeritus Einar Soone!

Palju õnne, piiskop emeeritus Einar Soone!

Piiskop emeeritus Einar Soone (Foto: EELK arhiiv)

Täna, esmaspäeval 26. septembril täitub 75. eluaasta piiskop emeeritus Einar Soonel. Lisaks sellele, et piiskop on vaimulikuna teeninud ja luterliku kiriku tegemisi juhtinud koduses Eestis, on ta kirikut palju aastaid esindanud oikumeenilistes ja rahvusvahelistes organisatsioonides. Pastoraalseminari juhina EELK Usuteaduse Instituudis on ta olnud õpetajaks ja teenäitajaks paljudele tänastele vaimulikele.

Einar Soone ise on ikka öelnud, et oma sünnipäevade tähistamist ta oluliseks ei pea, olgu see siis ümmargusem või kandilisem. Siiski tahavad sooje tänusõnu Einar Soonele täna öelda paljud tema teekaaslased ja õpilased.

E-Kirik käis piiskopil külas tema tähtpäeva eel. Ligi kaks tundi väldanud intervjuus oli sünnipäevajuttu napilt, küll aga jagas piiskop oma mõtteid kirikust, usust ja ka vaimulikutööst. Intervjuud Einar Soonega saab e-Kirikus lugeda lähipäevil, kuid olgu piiskopi tänase tähtpäeva puhul toodud sellest mõned killud.

* * * 

“Kui me kutsume inimesi kirikusse, siis peame mõtlema, mida me seal kirikus ikkagi teeme. Jumalateenistuse puhul on äärmiselt oluline, et seda peetaks korralikult – et see algab õigel ajal ja ei ole väga lohisev. Jutluse pool tuleb ette valmistada professionaalselt, muusika peab olema kõrvale kuulatav, kirikus peab olema hea olla. Ja kui inimene jääkülmas kirikus peab kannatama, siis ta järgmine kord ei tule. Olen seminarides tulevastele vaimulikele soovitanud, et minge istuge kirikus, kuulake ja vaadake!”

“Jumalateenistusel on kindel ülesehitus: patutunnistuse palve, siis armulaua seadmine, kus lauldakse: “Püha! Püha! Püha!” – kõik taevased väehulgad, keerubid ja seeravid laulavad kaasa. Kirikus ühinevad altari juures nähtav ja nähtamatu pool – see on võimas asi! Kui inimene läheb kirikust ära, siis peavad hüüdma fanfaarid! Ta peab ta lahkuma jõudu saanuna, mitte tundega, et “oh ma vaene patune inimene!””

“Kiriku kõige olulisem ülesanne on vahendada Jumala armu Sõna ja sakramendi kaudu. Selleks on jumalateenistused, palved, pühitsemised, õnnistamised – kogu see vaimulik tegevus, mida kusagilt mujalt ei saa. Kui sul on vaja saia, siis sa lähed saiapoodi, kui on vaja kingi, siis kingapoodi. Kui vajad õnnistust, siis sa lähed kirikusse.”

“Vaimuliku ametil on kolm tahku. Üks neist on õpetamise amet, millest tuleb ka nimetus “kirikuõpetaja”; teine on karjase amet, kus tuleb esile hoolekanne, teise inimese ärakuulamine ja palveelu ning kolmas on ameti liturgiline osa, kus vaimulik vahendab Jumala armu eestpalvetega ja armulaua seadmisega. Vaimulik on nii õpetaja, karjane kui preester.”

“Piibli sõnum on kokku võetud ühe sõnaga ja see on Armastus. Usk, lootus, armastus, aga suurim neist on armastus. See on täiuslikkus, see on lõpmatus, see on absoluut.”

E-Kiriku toimetus soovib Einar Soonele tänase tähtpäeva puhul tugevat tervist, õnne ja õnnistust!


Kuula ka:

Usutlus Einar Soonega oli esmakordselt eetris Klassikaraadios 25.09.1997

Lisa kommentaar