Partnerkirikud peavad Tallinnas konsultatsiooni

Partnerkirikud peavad Tallinnas konsultatsiooni

Foto: Regina Hansen

EELK võõrustab alates 25. maist kuni 1. juunini Tallinnas Kurhessen-Waldecki Evangeelse Kiriku partnerkirikute piiskoppide konsultatsiooni. Kohtumise peateema on kiriku roll rahu eest seisjana maailmas.

Pirita kloostris toimuval konsultatsioonil osalevad lisaks Eesti ja Saksamaa Kurhessen-Waldecki kiriku esindajatele ka luterlike kirikute piiskopid Namiibiast, Lõuna-Aafrikast, Indiast, Kõrgõztanist ja Rumeeniast. Pirita kloostris toimuva sündmuse avasid eile, 25. mail tervitussõnade ja palvusega peapiiskop Urmas Viilma ja Pirita kloostri juhatuse liige Ema Vimala.

Peapiiskop Viilma peab külalistele ettekannet (Foto: Regina Hansen)

Täna, 26. mail tegi pikema tutvustava ettekande peapiiskop Viilma, kes avas läbi Eesti ajaloolise, kultuurilise ja religioosse konteksti tutvustamise väliskülalistele ühtlasi ka siinsete hoiakute tagamaid, muuhulgas ka Ukrainas käiva sõjaga seonduvalt, tuues välja mitmeid ajaloolisi paralleele. Peapiiskop esitas ka ajaloolise võrdluse lähiregiooni kirikutest, aga ka ülevaate kiriku ja riigi suhetest, samuti Eesti inimeste usulistest hoiakutest ja luterliku kiriku koostöösuhetest teiste kirikutega.

Külalised osalesid täna Kristuse ülestõusmispüha jumalateenistusel Tallinna Toomkirikus, kus toimus ka kuue luterliku kiriku vaimuliku ordineerimine. Seejärel kirjutati Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus pidulikult alla EELK ja partnerkirikute koostöölepingu jätkamisele. Sündmusel osalesid lisaks külalistele EELK kirikuvalitsuse liikmed ja ka äsja ordineeritud vaimulikud.  

Konsultatsioon jätkub kuni laupäeva lõunani partnerkirikute esindajate ettekannetega. Seejärel tehakse väljasõit Harju-Ristile, kus tutvutakse koguduse tegevusega Süüria ja Ukraina sõjapõgenike abistamisel. Õhtu lõpetab visiit Haapsallu, kus delegatsiooni võõrustab piiskop Tiit Salumäe. Pühapäeval osalevad väliskülalised vitraažide õnnistamisel Tallinna Jaani kirikus ja teevad ringsõidu Vabaõhumuuseumis, vanalinnas, lauluväljakul ja Kommunismiohvrite Memoriaalis. Esmaspäeval, 30. mail tutvustab sotsiaalministeeriumi peakaplan Katri Aaslav-Tepandi hingehoidjate tööd ja kriisiabi Eestis. Külalistega kohtuvad ka EKN teiste liikmeskirikute esindajad: piiskop Philippe Jourdan ja EEKBL president Erki Tamm. Partnerkirikute kohtumise lõpetab kirikuesindajate arutelu rahu ja lepituse teemal. Arutlusel on ka Ukraina sõjaga seonduvad eetilised küsimused ning mõju kirikule.

Lisa kommentaar