Peapiiskop Urmas Viilma kutsub osa saama ülestõusmispühade kontserdist “Messias. Kannatused ja rõõmusõnumid”

Peapiiskop Urmas Viilma kutsub osa saama ülestõusmispühade kontserdist “Messias. Kannatused ja rõõmusõnumid”

Corelli Musicu ülestõusmispühade kontserdid sarjas „Kirikupühad Maarjamaal” on pühapäeval, 17. aprillil kell 18.00 Tartu Jaani kirikus ja teisipäeval, 19. aprillil kell 19.00 Tallinna Metodisti kirikus. Mõeldes Maarjale ja kõigile kannatavatele emadele nii Eestis, Ukrainas kui kogu maailmas, kõlavad G.B. Pergolesi “Stabat mater” ja valitud aariad G. Fr. Händeli „Messiast“. Üles astuvad Pirjo Jonas (sopran), Ivo Posti (kontratenor), Anto Õnnis (tenor), Alvar Tiisler (bass) ja Corelli barokkorkester ajastu pillidel dirigent Martin Sildose juhatusel.

Corelli Musicu kontsertsarja “Kirikupühad Maarjamaal” patroon Urmas Viilma kirjutab eelseisva muusikasündmuse kohta:

“Valuga, mis mõõgana läbistab hinge, nagu ennustas vaga Siimeon, saadab Maarja Jeesust Kolgatale. Maarja kannatab koos Jeesusega. Seda valu mõistab ainult ema, kes on saatnud oma lapse surma. Seda on kogenud ka emad, kelle pojad võitlevad õiglase rahu ja vabaduse eest täna Ukrainas ja kõikjal mujal, kus toimub sõda.Ometi kuuleme kannatustele vastu astuvat Maarjat ülistamas Jumalat: „Mu hing ülistab Issandat ja mu vaim hõiskab Jumala, minu Päästja pärast!” (Lk 1:46-47). Samasugune tänu ja ülistus on meie kõigi huulil, kui mõtleme, et Jeesus Kristus, kes suri, tõusis ka surnust üles ja võitis surma. Ülestõusnud Issand võitis vägivalla, võitis lahingu ning koguni sõja kurjuse ja surma vastu.

Corelli Music pakub sarjas “Kirikupühad Maarjamaal” ülestõusmisaega elulisi ja dramaatilisi kontraste muusikas. Mõeldes Maarjale ja kõigile kannatavatele emadele nii Eestis, Ukrainas kui kogu maailmas, kõlab kontserdil kannatusaja kauneim suurteos Pergolesi “Stabat Mater”. Meie süngust ja leina leevendavad läbi kannatuste ja sõjameenutuste liikudes meid helgema tulevikuni kandvad valitud aariad Händeli “Messiast”. Kontsert kulmineerub ülevoolava ülestõusmisrõõmuga, kui koor hüüab: “Halleluuja!”.Soovin kontserdi kuulajate südamesse rahu ja ülestõusmise rõõmu, mis kinnitab igavese elu võitu ajaliku surma üle. Samal ajal, palugem jätkuvalt õiglast rahu Ukrainasse ja kõikjale, kus toimuvad lahingud ja kestab sõda.”

Kontserdid on piletiga, Ukraina sõjapõgenikele on sissepääs vaba.

Lisa kommentaar