Peapiiskop Urmas Viilma kutsus üles rahunema ja kampaania korras mitte kedagi tühistama

Peapiiskop Urmas Viilma kutsus üles rahunema ja kampaania korras mitte kedagi tühistama

Peapiiskop Urmas Viilma (Foto: EELK arhiiv)

„Kui vaadata viimase nädala meediakajastusi, siis märkan hirmuga, kuidas kriitika Vene Õigeusu Kiriku pea patriarh Kirilli aadressil on tasapisi muutumas rünnakuks Eestis tegutseva Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) ja konkreetsemalt metropoliit Eugeni (Jevgeni) vastu,“ tõdes Eesti Kirikute Nõukogu president peapiiskop Urmas Viilma 7. oktoobril ERRis ilmunud arvamusartiklis ja tuletas meelde, et kirik ei ole ainult üks inimene, kes selle eest kõneleb, vaid MPEÕK-i liikmed on kümned tuhanded Eesti inimesed meie hulgas, keda iga selline avalik rünnak haavab ja kellel on ka erinevad hoiakud käimasoleva sõja suhtes. Ta tõi näiteks MPEÕK liikmete allkirjastatud kevadise kirja patriarh Kirillile, mis väljendab kirikuliikmete suurt muret ja valu sõja pärast Ukrainas ning koguduseliikmete nädala taguse pöördumise.

Peapiiskop Viilma sõnul on kampaaniad asjakohased, eriti kui koondatakse jõude kellegi hädas aitamiseks. Kui kampaania korras kutsutakse aga üles kedagi ahistama, kellegi õigusi piirama, ühte inimest või suuri inimgruppe lausa tühistama, tuleb otsustavalt hoogu maha võtta ja pidurit tõmmata. „Tuleb rahuneda. Enamasti hindab ajalugu sellised kampaania korras toimunud kättemaksuaktsioonid hukka,“ ütles ta. Siinkohal meenutas peapiiskop, et osa kampaaniaid ajaloos on lõppenud veriselt ning selliste kampaaniate ohvrite arv võib ulatuda miljonini. Viilma lisas: „Eks Jeesusegi ristilöömisel mängis Pilatusele: “Löö risti!” karjuv vihane ja ülesköetud rahvahulk oma rolli.“

Urmas Viilma sõnul võidakse imestada, miks just tema paneb ette pidurit tõmmata, kui oli ise alles nädala eest ERR-i portaalis avaldatud arvamusloos patriarh Kirilli jutluse terav kritiseerija. Ta põhjendas: „Kirjutan seetõttu, et näen kuidas just minu artiklit kasutatakse uute ja üha karmimate sanktsioonide ja karistusaktsioonide ettepanekute allikaks.“ Oma tookordses artiklis väljendas ta ootust, et MPEÕK-i juhid ütleks välja oma seisukoha patriarh Kirilli väljaütlemiste kohta, kuid sestpeale on viimastel nädalatel hakanud ridamisi ilmuma üha äärmuslikumaid üleskutseid ja ettepanekuid MPEÕK-i registrist kustutamiseks, nende varade riigistamiseks ja ümberjagamiseks, metropoliit Eugeni elamisloata jätmiseks ja maalt välja saatmiseks, on isegi avaldatud arvamust, et Aleksander Nevski katedraal tuleks lammutada. Selliste ettepanekute kontekstis on Viilma sõnul vaja kiiresti aeg maha võtta, et oleks mahti olukorda tasakaalustatult analüüsida.

Kuigi siseministeerium ei ole välistanud metropoliidi elamisloa tühistamist, väljendas Viilma heameelt, et siseminister Lauri Läänemets isiklikult on tasakaalukam, kui ütleb, et metropoliidi elamisloa tühistamine pole eesmärk omaette. Minister on välja öelnud, et metropoliidilt on vajalik selge sõnum siinsele kogukonnale, kuid ka lisanud, etmetropoliidi senised seisukohad pole andnud alust tema elamisloa tühistamiseks ning selle tegemine nüüd ilma kindla põhjuseta mõjuks paljudele siinsetele õigeusklikele usulise tagakiusamisena.

Peapiiskop Viilma avaldas seisukohta, et tagaselja ja vaikimise eest ei tohiks kindlasti kellegi elamisluba tühistada. Ta juhtis tähelepanu, et Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) Sinod tegi neljapäeval pöördumise, mis on oma olemuselt aga suurema kaaluga kui metropoliidi seisukohad. Selles oli muu hulgas toodud retoorilise küsimuse vormis arvamus, et kirikut ei peaks tõmbama poliitilistesse vaidlustesse ja survestama vaimulikke sarnaselt poliitikutega toimuvaid sündmusi vihaselt hukka mõistma. Kirikupea leidis, et sellega andis sinod üsna delikaatselt hinnangu just patriarh Kirilli tegevusele, kes sama joont ei jälgi ning on ammu muutunud poliitiliseks figuuriks. Teisalt möönis Viilma, et MPEÕK poolt ei ole olnud näha valmisolekut ei Putini ega Kirilli seisukohtade suhtes kriitilisele positsioonile asuda. Venemaa sõjategevus Ukrainas mõistetakse siiski üheselt hukka. MPEÕK tavaliikmetest on Viilma sõnul kõige kõnekamalt kõnelnud helilooja Arvo Pärt, kes tegi oma pöördumise juba märtsis.

Täna, 10. oktoobril saatis Siseministeerium metropoliit Eugenile nõude, et ta selgitaks avalikult oma seisukohti sõjaga seonduvalt. Ministeerium tõi välja, et kuna patriarh Kirilli seisukoht on Eesti ühiskonnas teada ja MPEÕK on Vene Õigeusu Kiriku kanoonilise õpetuse range järgimiskohustusega, on olukord ohtlik avalikule korrale ja julgeolekule, lõhestab ning destabiliseerib Eesti ühiskonda.

Oma nõudes andis Siseministeerium teada, et ootab MPEÕK metropoliidilt avaldust Eesti avalikes meediaväljaannetes, milles ta ühemõtteliselt ja arusaadavalt väljendab, kas ta jagab patriarh Kirilli seisukohta või mitte ning peab veenma nii siseministeeriumit kui ka Eesti üldsust, et Moskva patriarhi sõnavõtust kantud sõja õhutustegevust ega sellest tulenevaid muid mõjutusi ja ideoloogiat Eestis MPEÕK poolt edasi ei kanta. Seisukoha esitamiseks anti tähtajaks 12.10.2022. Selle möödumisel teeb siseministeerium ettepaneku metropoliidi elamisloa tühistusmenetluse alustamiseks. Metropoliidi kohtumisajaks asekantsler Raivo Küüdiga määrati 18. oktoober.

MPEÕK Paldiski Radoneži Vaga Sergi kiriku preester Igor Prekup on maikuus öelnud välja seisukoha, et Ukrainas toimub vennatapusõda ja tal on sõja pärast häbi. Täna, 10. oktoobril aga avaldas ta ajalehes Stolitsa arvamust, et riigipoolne surve Eugenile on kohatu: esiteks on see vastuolus kiriku reeglitega, sest nende kohaselt metropoliit Eugenil pole kohane patriarh Kirilli seisukohti või väljaütlemisi arvustada, teiseks puudub riigil seaduslik alus kohustada metropoliiti selliseid poliitilisi avaldusi tegema, see saab olla ainult vabatahtlik. Kolmandaks tuletas Prekup meelde kiriku ja riigi lahususe printsiipi, mille alusel on kohatu suhtuda kirikusse kui poliitilisse parteisse.

Õhtulehes ilmus täna, 10. oktoobril kaks arvamusartiklit. Neist esimeses mõistab „punkmunkpreestriks“ tituleeritud Orienti Kampus hukka kõik kirikud ja nende esindajad, kes mistahes põhjendustel sõjapidamist õigustavad, teises avaldab lehetoimetaja arvamust, et „Viilma kiidab takka Moskva kiriku jutupunktidele ning osutab neile PR-teenust“.

12. oktoobril saatis metropoliit Eugeni siseministeeriumile kirja, milles andis teada, et õigeusukirik on sõja vastu. Siseminister Lauri Läänemets ütles intervjuus ERRile, et metropoliidi vastus oli selge ning tema väljasaatmine riigist on päevakorrast maas.

Loe lisa:

Metropoliit Eugeni: ma ei jaga patriarh Kirilli sõnu, err.ee 12.10.2022

Madis Hindre “Viilma tõstatas küsimuse riigi õigusest kirikule ultimaatumeid esitada”, err.ee 11.10.2022

Lisa kommentaar