Peapiiskop Urmas Viilma: taevasina värv lipul on meile meenutamas ligimesearmastust

Peapiiskop Urmas Viilma: taevasina värv lipul on meile meenutamas ligimesearmastust

Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht

Armsad sõbrad!

Universaalne armastusekäsk, mille Jeesus meile on jätnud, määratleb ligimesena kõik inimesed, kes Jumala taeva all elavad. Nõnda saame tõmmata paralleeli kõiki rahvaid ja maid varjava taeva ja kõiki inimesi hõlmava ligimesearmastuse vahele.

Siia Pika Hermanni tippu äsja heisatud Eesti rahvus- ja riigilipu üheks värviks on taevasinine. Ligi kahesajast iseseisvast maailma riigist seitsmekümne viie riigi lipul on sinine värv. Mitte kõigil neil ei tähista sinine värv lipul taevasina.

Täna, juba üle  100 päeva kestnud agressiivse vallutussõja taustal Ukrainas, omab sümboolset tähendust teadmine, et nagu Eesti lipul tähistab ka Ukraina lipu ülemine sinine värvihorisontaal üle maa, üle küpsete vilja- ja päevalillepõldude laotuvat taevast.

Eesti ja Ukraina kohal kõrgub sama taevas. Tegelikult laotub sama taevas kõigi maade ja rahvaste kohale. See peaks kõiki maailma rahvaid panema ühiselt pingutama selle nimel, et kõik inimesed selle ühise taeva all võiks ka olla vabad ja õnnelikud. See on võimalik vaid siis, kui lisaks ühisele taevale ühendab kõiki maid ja rahvaid omavahel ka ligimesearmastus.

Aidaku meid selles püüdluses Jumal! 

Õnnistagu seda lippu, meie vaba riiki, tema juhte ja rahvast, kõigeväeline Jumal – Isa, Poeg ja Püha Vaim. Aamen

Urmas Viilma

EELK peapiiskop                 04. juuni 2022

Lisa kommentaar