Piiskop Joel Luhamets peab juba 20 aastat Pauluse raamatupoodi

Piiskop Joel Luhamets peab juba 20 aastat Pauluse raamatupoodi

Poejuhataja Merike Uudam ja vaimulik ning varustaja Joel Luhamets (Foto: Eesti Kirik)

Märtsis 20-aastaseks saanud Pauluse raamatupoodi teab küll iga kirikuga seotud inimene. Selle eest, et Pauluse kiriku külglöövis tegutsevas poekeses leiduks ikka ja alati tummist vaimutoitu, hoolitseb piiskop Joel Luhamets isiklikult. Poolas kaubatagavarasid täiendamas käib ta koos poejuhataja Merike Uudamiga – piiskop ise istub rooli ja juhataja seab end sisse kõrvalistmele. Kolme päevaga läbivad nad 2500 kilomeetrit.

Luterliku kiriku juures tegutsevasse Pauluse kiriku kauplusse tulevad kirjandust, meeneid ja liturgiate tarvikuid ostma teistegi konfessioonide inimesed. Lisaks raamatutele saavad kirikud siit armuleivad, viiruki ja söe ja ka vaimulike särgid.

Raamatupoe ümmargusele sünnipäevale on pühendanud oma lehelood nii Eesti Kirik kui ka Tartu Postimees.

Liina Raudvassar püüab Eesti Kirikus taaselustada poe sünnilugu võtmeisikute silmade läbi. Joel Luhamets meenutab: „Hinges oli igatsus. Käisin mõned korrad Poolas, mille kirikutarvete poed võlusid. Kas meil ei võiks olla midagi taolist, arutlesin. Nendest poodidest ostsin enda jaoks ja sõpradele kinkimiseks asju. Nii see müügikoha avamise idee idanes ja lõpuks ka teostus,“ räägib Luhamets, lisades, et kuna see oli kahtlane ettevõtmine, mille õnnestumist võis loota, ent mitte kindlalt ette teada, siis alul toetus ta ainult isiklikule kapitalile. „Ostsin riiulid ja lambid ja lauad, kõik, mis vaja, ning kujundasin kiriku eesruumi vana garderoobi osasse piiraia taha poenurga,“ meenutab ta 20 aasta tagust. Nimetades, et algusaastatel korraldas poe tööd Juta Põld.

„Olin avamispeol, kus piiskop mängis kitarri ja laulis. Oh, see poenurk nägi välja nagu juveelipood. Väga näokas ja maitsekas oma mustade riiulite ja hubase valgustusega,“ meenutab raamatupoe avamist Merike Uudam, kes on raamatupoes tegutsenud 16 ja pool aastat. „Tulin kolmeks kuuks. Aeg on aga nii kiiresti läinud. Üsna ruttu sain selgeks, et soovin jääda, et see on justkui mulle loodud töökoht,“ muheleb proua Uudam, öeldes, et ta on kasvanud raamatute keskel ja austus kirjasõna vastu on teda saatnud läbi elu. On rõõm veeta oma päevi headest raamatutest ja ilusatest asjadest ümbritsetult.

Ajakirjanik Aime Jõgi Tartu Postimehest tõdeb, et piiskop Joel Luhamets on oma 20 aastat tagasi asutatud kaupluses suurepärane teejuht: “Ükskõik millist eset, pilti, tekstiili või raamatut paluda tal kommenteerida, kuuled vastuseks peatüki religiooniõpetusest, mis värskendab mälu ja avardab silmaringi.”

Loe lisaks:

Liina Raudvassar “Kõige rohkem küsitakse Tartu Pauluse raamatupoest Piiblit”, Eesti Kirik 02.03.2022

Aime Jõgi “NÄDALA STARTER: Hea ärivaistuga vaimulik käib kaubareisil Poolas”, Tartu Postimees 28.03.2022

Meeldib 1

Lisa kommentaar