Pühalaulu kool ootab paastuaja laule harjutama

Pühalaulu kool ootab paastuaja laule harjutama

Pühalaulu kooli juht Eerik Jõks (Foto: EELK arhiiv)

“Emakeelne psalmilaul võib Sulle avada ukse, mille olemasolust Sa siiani isegi teadlik ei olnud,” kutsub emakeelse pühalaulu eesvedaja, Eesti Muusikaakadeemia õppejõud Eerik Jõks lauluharjutustele. Alates järgmisest neljapäevast, 17. veebruarist on Pühalaulu koolis võimalik õppida laulma EELK Jumalateenistuse käsiraamatus kasutatud psalme paastuaja pühapäevadeks. Lauluharjutustel on kasutusel EELK Jumalateenistuse käsiraamatu psalmide esimene prooviväljaanne.

“Kursus, mis on avatud kõikidele huvilistele, on esmajärjekorras suunatud vaimulikele, organistidele, kantoritele ja koorijuhtidele,” ärgitab Eerik Jõks muusikatöö tegijaid osalema. “Tulla tasub ka siis, kui puudub psalmilaulu varasem kogemus ja/või oskus. Osalemine on prii. Kõik osalejad saavad kingituseks prooviväljaande. Kursusel saab head nõu, kuidas kogudust psalmide laulmisesse kaasata, et õpitud materjali juba sellel, aga ka järgmistel aastatel jumalateenistustel rakendada.”

EELK Jumalateenistuse käsiraamatu põhjal tehtud prooviväljaanne sisaldab viie paastuaja pühapäeva psalme nii antifooni kui responsooriumiga (vastuslauluga). Antifooniga psalmi saab kasutada algussalmideks, ohvrilauluks või armulaualauluks ja vastuslauluga psalmi saab kasutada graduaallauluks Vana Testamendi ja Epistli vahel.

Pühalaulu kooli tunniplaan:

17.2 õpitakse paastuaja 1. ja 2. pühapäeva psalme

24.2 Iseseisvuspäev – Pühalaulu Kooli ei toimu.

3.3 õpitakse paastuaja 3. pühapäeva psalmi ja korratakse 1. ning 2. pühapäeva psalme

10.3 õpitakse paastuaja 4. pühapäeva psalmi ja korratakse 2. ning 3. pühapäeva psalme

17.3 õpitakse paastuaja 5. pühapäeva psalmi ja korratakse 3. ning 4. pühapäeva psalme

24.3 korratakse paastuaja 4. ning 5. pühapäeva psalme

31.3 korratakse paastuaja 5. pühapäeva psalmi ja hakatakse valmistuma Suureks Reede Püha Risti Ülendamise jumalateenistuseks.

Pühalaulu kool toimub neljapäeviti kell 17.30 Tallinna Kaarli kirikus (sissepääs käärkambri uksest Vabaduse Väljaku poolt). Peale poolteist tundi valmistumist toimub Kaarli kirikus kell 19.00 täiemahuline õhtupalvus ehk Vesper. Teenistuse kord pärineb keskajast ja koosneb pea täies mahus Pühakirja tekstidest ja toimub ainult lauldes.

Vaata lisa:

psalmus.eu

Lisa kommentaar