EELK Vaimulike Konverents keskendub tervisliku eluviisi teemadele

EELK Vaimulike Konverents keskendub tervisliku eluviisi teemadele

Usuteaduse Instituudis toimunud koosolekul osalesid (vasakult paremale) Mikk Leedjärv, Tauno Teder, Margit Lail, Kaido Soom ja Anti Toplaan (Foto: Anti Toplaane Facebooki leht)

Värskelt valitud EELK Vaimulike Konverentsi juhatus pani 8. veebruaril toimunud koosolekul paika, et vaimulike konverentsid võiksid edaspidi toimuda vaheldumisi linnas ja maal. Otsustati, et 2023. aasta vaimulike konverents toimub 24.-25.01.2023 Tartu Ülikooli ruumides ja jumalateenistused Tartu Jaani ehk ülikooli kirikus.

Ühiselt sõnastati järgneva nelja aasta teema: „Elu ja teenimine“. 2023. aasta teemaks valiti „Tervist!“, mis haakub ka Eesti Kirikute Nõukogu seekordse aastateemaga.

„Tervis haakub inimeste isikliku elu ja hingehoiuga. Rääkida saab vaimulikkonna tervisest ja toimetulekust, ning nii ühiskonna kui kiriku tervisest. Plaanis on taastada paneelvestlused, kus erinevad vaimulikud arutlevad, näiteks inimese elukaare erinevatest perioodidest. Konverentsi teemast ja asukohast lähtuvat, on oluline osa kanda nii vaimse kui füüsilise tervise eest hoolt kandvate oma ala parimate asjatundjate ettekannetel,“ kirjutas Vaimulike Konverentsi juhatuse värske esimees Anti Toplaan oma Facebooki lehel.

Vaimulike ettepanekul asub värske juhatus looma ka töörühmi, arutlemaks kirikus või ühiskonnas aktuaalsetel teemadel. Sellekohane küsitlus saadetakse laiali märtsis ja töörühm valitakse järgmisel konverentsil.

EELK Vaimulike konverentsi juhatuse koosolekul osalesid uued liikmed Kaido Soom, Margit Lail, Tauno Teder, Mikk Leedjärv ja Anti Toplaan ning külalistena peapiiskop Urmas Viilma ja eelmise juhatuse liikmed Kristel Engman ja Triin Käpp.

Vaimulike konverentsi pädevuses on:

  • õpetuse aluste muutmise, liturgia käsiraamatu ja õpetusliku sisuga oikumeeniliste kokkulepete heakskiitmine enne küsimuse otsustamist piiskoplikus nõukogus või kirikukogus;
  • kahe kirikukogu liikme valimine enda kõrgema teoloogiaharidusega liikmete hulgast;
  • muude teoloogiliste või kirikuelu küsimuste arutamine ja soovituste andmine kirikukogule, konsistooriumile, piiskoppide kogule, piiskoplikule nõukogule ja teistele kiriku organitele.

Vaimulike konverents võib § 41 p. 1 nimetatud küsimusi otsustada, kui kohal on üle poole EELK teenistuses olevatest kõrgema teoloogiaharidusega vaimulikest.

Lisa kommentaar