Raamatukogude aasta tähistamisel osaleb ka kirik

Raamatukogude aasta tähistamisel osaleb ka kirik

Täna startis raamatukogude aasta enam kui sajas raamatukogus ühise ettelugemisega enim laenutatud raamatutest kas ilukirjanduse või lastekirjanduse kategoorias. Kultuuritegelased, kirjanikud, näitlejad, kirikuõpetajad, lapsed või raamatutesõbrad võtsid keskpäeval ühel ja samal ajal ettelugemiseks katkendi kas üle 3500 korra laenutatud Mudlum teosest „Mitte ainult tädi Ellen“ või lastekirjanduse kategooria enim laenutatud Piret Raua raamatust “Tobias ja teine B“.

Piiskop Tiit Salumäe raamatukoguaasta avamisel Haapsalus (Foto: Lääne Elu)

Paljud ettelugemised toimuvad väljaspool raamatukogusid. Enesestmõistetavalt osaleb teema-aasta avamisel ka kirik. Haapsalus Lääne Maakonna Keskraamatukogu juures tervitas raamatukoguaasta alguse puhul lugejaid Eesti Piibliseltsi nõukogu esimees, piiskop Tiit Salumäe. Jõhvis luges katkendi Mudlumi teosest ette Mihkli kiriku koguduse õpetaja Peeter Kaldur ning sündmusest tehti häppening. Luke raamatukogu raamatukoguhoidja sõitis katkendi ettelugemiseks kauplusautoga Vanajärve platsile, Tartu keskraamatukogu korraldas ettelugemise Raekoja esisel uisuplatsil ja turuhoones. Jüris loeti kultuurikeskuse ja raamatukogu koostöös raamatut ette džiibist, mis hakkab kihutama Aafrikasse. Järva vallas sõitis raamatukogubuss Huuksi külla.

Piiskop Tiit Salumäe, kes oli aastatel 1974-1988 EELK Konsistooriumi Usuteaduse Instituudi raamatukogu juhataja, tõi raamatukoguaastaga seonduvalt välja, et Eesti esimese rahvaraamatukogu asutas 470 aastat tagasi Oleviste kogudus. Meie raamatukogude pikale ajaloole tagasi vaadates on tema sõnul just luterlikul kirikul esimese raamatukogu asutajana oluline roll ja vastutus. “Mitmetel kogudustel on praegugi raamatukogu, kus leidub palju huvitavat lugemist,” ütles Salumäe ja löisas: “Soovida võib, et alanud teema aastal arendataks koguduste raamatukogud oma laenutusvõimalusi, kui mitmed avalikud tegevused on piiratud.” Raamatukogude aasta avamisel Haapsalus ütles Tiit Salumäe tervituse ja kinkis raamatukogule oma meenutusraamatu „Minevik on olevik“.

Eestis tegutseb kokku üle 800 rahva-, kooli-, teadus- ja erialaraamatukogu, millest 521 on rahvaraamatukogu, 315 kooliraamatukogu ja 39 teadus – ja erialaraamatukogu. Iga teine Eesti elanik on raamatukogu lugeja ja aastas tehakse 13 miljonit laenutust ning ligi 7 miljonit raamatukogu külastust ja üle 8 miljoni virtuaalkülastust.

Hando Runnel on öelnud: “Kiri algab kirikust ja rahvas algab raamatust.” Infovärav E-kirik tähistab teema-aastat värske rubriigiga, kus kirikurahvas tutvustab vaimulikku kirjandust. Esimene raamatusoovitus ilmub juba täna piiskop Tiit Salumäelt.

Lisainfo:

www.raamatukogudeaasta.ee

Lisa kommentaar