Ruhnus toimus ajalookonverents

Ruhnus toimus ajalookonverents

Ruhnu kirikud (Foto: Urmas Viilma kogust)

Ruhnu koguduse ja eestirootslaste vaimuliku Patrik Göranssoni eestvõttel ja Norra suursaadiku Else Berit Eikelandi innustusel toimus Ruhnus ajalookonverents, kus vaadati dokumentaalfilmi ruhnurootslastest ja kuulati ajalooteemalisi ettekandeid Ruhnu ajaloost ja võimalikest seostest viikingitega.

Konverentsil osalenud peapiiskop Urmas Viilma sõnul olid konverentsi ettekandjateks ajaloodoktor Kersti Markus ja Ruhnu koguduse esimees Marika Reintam. Aruteluringis osales ka ajaloodoktor Aivar Põldvee. Kolme päeva sisse mahtus veel vanade kabelipaikade külastamine, et kaardistada ära võimalikud kohad, kus tulevikus arheoloogilisi uuringuid korraldada.

“Seoses sellega, et enne reformatsiooni kuulus Ruhnu saar kanooniliselt Kuramaa piiskopkonda ja osa ajaloolisest mälust võib seni peituda Läti muuseumides ja arhiivides, olid saarele kutsutud minule lisaks ka Läti luteri kiriku Liepaja piiskop Hans Jönsson koos saatjatega. Kohtumise eesmärgiks oli paluda lätlaste abi allikate otsimisel, mis võiksid avada just Ruhnu varasema perioodi ajalugu ning otsida vihjeid Ruhnu tänaseks hävinud kabelite rajamise aja ja nimede kohta Lätimaalt,” vahendas peapiiskop Viilma oma sotsiaalmeedia kontol.

Lisa kommentaar