Saatesari “Tornikell minu külas” toob kokku kirikukellad ja kirjanduse

Saatesari “Tornikell minu külas” toob kokku kirikukellad ja kirjanduse

Võnnu kirik (Foto: Toomas Nigola)

Uus sari on Klassikaraadio eetris alates 3. aprillist kolmel järjestikusel pühapäeval. Esimene saade viis kuulaja Tartumaale Võnnu kirikusse, mille kellade helin kajab vastu Gustav Suitsu loomingus. Saate autor on Miina Pärn.

“Seal on vapustavaid ridu, mis mind kui kellauurijat vaimustavad. See, kuidas Suits kirjeldab kella häält. Teatud mõttes jõuavad kõik kirjanikud varem või hiljem kirikukella juurde. Seda on väga palju, kuni Krulli ja Õnnepaluni välja. Mis häält siis kell teeb? Kellel teeb kill-koll ja kellel teeb piu-pau. Aga see, et – kaibap, ikep kell. Matusekell, kui seda õigesti ja aeglaselt lüüa, siis täpselt nii see ongi. Kaebleb, nutab. Paremini ja täpsemalt seda enam öelda ei saa.”
(kunstiajaloolane Juhan Kilumets)

Võnnu kiriku kellade hääl on Gustav Suitsu saatnud alates lapsepõlvest.
See on ainukordse väljenduse leidnud tema tartumurdelises luuletuses “Kerkokell”, mis ilmus 1913. aastal “Tuulemaa” kogus.
Nii nagu Suitsu luuletuses on koos kolm surma, on Võnnu kiriku kellas teatud mõttes kolm kella.
Mida see tähendab ja kuidas see võimalik on, sellest kõnelevad saates kunstiajaloolane ja kirikukellade uurija Juhan Kilumets, Võnnu kiriku õpetaja Urmas Paju ja kirjandusteadlane Mart Velsker.

Ronime Võnnu kiriku torni, vaatame ja kuulame lähemalt ja kaugemalt seda 1908. aastal (ümber)valatud kella, mida omal ajal kuulis ka Gustav Suits.
Me ei unusta ka kellalööjaid ja kellalöömise kaduvat kunsti ning otsime neid, nende mälestusi ja mälestuste mälestusi kõikidest pühakodadest, kuhu saatesarja raames läheme.

Saate “Tornikell minu külas” esimene osa oli Klassikaraadio eetris pühapäeval, 3. aprillil kell 9.
Kordub kolmapäeval, 6. aprillil kell 21.

Saate autor on Miina Pärn ja helioperaator Katrin Maadik.

Lisa kommentaar