Haapsalu koguduse kuukiri tutvustab meediatöö tegijaid

Haapsalu koguduse kuukiri tutvustab meediatöö tegijaid

Haapsalu koguduse kuukirja „Johannese Sõnumid“ toimetus võttis nõuks tutvustada lähemalt luterliku kiriku meediatööd ja selle tegijaid. Saame tuttavaks kiriku sotsiaalmeediatöö eest vastutava Toomas Nigola ning kunstnikukäega tarkvaraspetsialisti Riina Sildveega!    

Õpetaja Toomas Nigola (Foto: Toomas Nigola erakogu)

„Aktiivne ja lugupeetud inimene. Heatahtlik, südamlik, tark. Sisukad jutlused. Tal on koguduses tugev aktiiv, kogudusse on tulnud palju uusi inimesi. Suure lugemusega, väga hea inglise keele oskaja. Tema IT-võimekus on nii  suur, et seda jätkub tervele EELK-le, tema abiga käib kiriku tegevus Zoomi keskkonnas.” Loomulikult käib jutt Põlva Maarja koguduse õpetajast Toomas Nigolast, keda selliselt iseloomustab omakandiinimene, ajalehe Eesti Kirik kauaaegne peatoimetaja Sirje Semm Haapsalu aprillikuu Johannese koguduse kuukirjas Johannese Sõnumid.  

Toomas on pikka aega vastutanud kiriku sotsiaalmeedia eest ja koolitanud kogudusi tehnilisi vahendeid kasutama. Kriisiajal on ta hoolitsenud veebiülekannete levitamise eest, teinud tehniliselt võimalikuks uue veebisaate ja portaali käivitamise. Ta on veebisaate „Taevas tuleb appi!” saatejuht. Selle eest sai ta tunamullu ka kiriku meediapreemia, kirjeldab leht.

Loetelu vaimuliku tegemistest võib jätkata veel pikalt: Kaitseliidu Põlva maleva liige, auastmelt leitnant; Isamaa erakonna ja piirkonna volikogu liige, Põlva valla volikogus fraktsiooni esimees; abipolitseinik, endine vanglakaplanite Euroopa assotsiatsiooni täitevsekretär. Seda kõike kirja pannes tekkis ajakirjanik Lehte Ilvesel õigustatud küsimus: kuidas te kõike jõuate?

„Kõik need on erineva intensiivsusega ja erineval ajal toimuvad asjad. Mõnikord on küll tunne, et lained löövad pea kohal kokku, aga see ei kesta tavaliselt kaua. Ühte asja tehes puhkad teisest ja vaheldus rõõmustab,“ kostab ta ise. Ei maksa aga unustada, et ennekõike on Toomas Nigola peamine tööpost Jumalariigi esindus Põlvas – ta on Põlva Maarja koguduse õpetaja. Artiklis räägib vaimulik lähemalt oma igapäevatööst koguduses, aga saame lähemalt kuulda ka radadest, mis juhatasid andeka ning otsiva vaimuga noormehe tänasele vaimulikuteele.

Tarkvaraspetsialist Riina Sildvee (Foto: Regina Hansen)

Riina Sildvee on kirikuvalitsuse kantselei raudvara. Praegune EELK konsistooriumi tarkvaraspetsialist on selles majas töötanud juba 31 aastat. Kindel on küll, et Riina tänane töö erineb kunagisest küll nagu öö ja päev, sest tema tööle asudes polnud majas arvuteidki. Nii on tema töö tähendanud ühtlasi ka pidevat enesetäiendamist. Pea jagab Riinal tehnikat nagu koorelahutaja, kuid ratsionaalset mõtlemist on tasakaalustamas nõtke loojanatuur, mistõttu on täna tema õlgadel ka vastutusrikas kujundajatöö.

„Lõpetasin kõrgkooli 1991, aga juba veidi enne lõpetamist hakkasin konsistooriumi kirjastusosakonnas tööle. Kui tööle läksin, polnud seal mitte ühtki arvutit, aga mulle lubati, et kohe-kohe tulevad Saksamaalt esimesed. Nii oligi, sain hakata arvutitega tööle: koguduste statistilisi aruandeid sisestama, sest need esitati veel paberil. Siis tuli teatmiku tegemine,“ meenutab Riina oma karjääri algust Johannese Sõnumite märtsinumbris.

Oma praegust tööd kirjeldab Riina nii: „Teen eelk.ee kodulehte, hoian korras ja arendan andmebaase. Haldan EELK serverit, kuhu majutatakse EELK kodulehekülg ja kus on e-posti aadressid ning postilahendid. Teine töölõik on kujundamine: „Tarkvaraspetsialistina tunnen kujundusprogramme, kui vaja, kujundan laululehti, plakateid, veebibännereid ehk ribareklaami. Ka fototöötlus on minu peal, skannin ja töötlen neid.“ Lisaks on Riina autasude komisjoni liige ja seegi on päris suur töölõik: registreerida ja pidada andmebaase autasustatute kohta, koos komisjoni liikmetega valmistada ette tseremooniad, lisaks suhtlemine.

Kiriku juurde viis Riina kultuuri- ja ajaloohuvi. Kunagisest Mart Laari korraldatud ajalooringist sattus ta muinsuskaitse klubisse ja seal kirikuid ning kalmistuid korrastades sai omakorda kirikueluga lähemalt tuttavaks. Nii leidis Riina ka uusi sõpru ja kodukoguduse, Tallinna Jaani kiriku. Õpetaja Toomas Paul oli ja on Riina sõnul siiani talle  väga oluline vaimne teejuht. Koguduses noortetöö tegemine ja laste- ning noortelehe väljaandmine tulid juba loomuliku jätkuna. Nagu ka tubli noore naise tööleasumine konsistooriumi majja. Õigustatult on täna Riina kasutada Kiriku platsil asuva väärika maja üks kaunimaid tubasid ja selle tuli särab sageli hilisõhtutelgi.

Loe lisaks:

Toomas Nigolast kirjutab Johannese Sõnumid, aprill 2022, autor Lehte Ilves

Riina Sildveest kirjutab Johannese sõnumid, märts 2022

Lisa kommentaar